Virtueel

De term virtueel wordt onder computerwetenschappers gebruikt om onderscheid te maken tussen iets dat louter conceptueel is en iets dat een absolute, fysieke realiteit heeft. Enkele voorbeelden:

  • Virtueel geheugen verwijst naar een denkbeeldige reeks locaties of adressen, die worden omgezet in echte geheugenadressen wanneer het programma of de toepassing wordt uitgevoerd. Het is niet hetzelfde als het echte fysieke geheugen dat uit transistors bestaat, dus het wordt als virtueel beschouwd.

  • Virtual reality beschrijft een kunstmatige omgeving die via gespecialiseerde apparatuur aan een gebruiker wordt gepresenteerd. Omdat de technologie een meeslepende audio- en visuele ervaring creëert, is de ontmoeting realistisch, maar verandert de fysieke realiteit van de gebruiker niet.

  • Virtualisatie is een softwareversie van een fysiek apparaat – een fysieke server kan bijvoorbeeld een aantal virtuele servers bevatten. Virtualisatie kan ook betekenen dat meerdere hardware-onderdelen samen worden gebracht om als één geheel te fungeren, zoals bij opslagvirtualisatie, en zelfs over geografische afstanden, zoals in virtuele datacenters.

  • In een meer analoog voorbeeld kan de metafysische geest worden beschouwd als een virtueel brein in de zin dat het conceptueel bestaat, maar de fysieke materie is het menselijk brein zelf.

Betekent virtueel online?

Niet noodzakelijk. Hoewel virtueel veel wordt gebruikt om onlineactiviteiten te karakteriseren (bijv. Virtueel leren, virtuele evenementen, virtuele vergaderingen), verwijst virtueel naar de specifieke omgeving waarin die activiteiten plaatsvinden en niet naar de activiteiten zelf.

In het geval van virtueel leren betekent het vermogen van een student om online toegang te krijgen tot lessen en opdrachten dat het virtuele klaslokaal waarmee hij of zij toegang krijgt tot die lessen, fysiek niet bestaat, maar het betekent niet dat het leren van de student niet echt is. Evenzo, als een evenement zoals een handelsbeurs plaatsvindt op een virtuele locatie (een die is gemaakt en online toegankelijk is), is het evenement nog steeds heel reëel, sommige virtuele evenementen hebben attributen die je zou verwachten te vinden tijdens een persoonlijk evenement, waaronder swag tassen, uur-tot-uur agenda’s en exclusieve mogelijkheden voor 1: 1 interactie met medebezoekers.