SAP HANA Enterprise Cloud werkt binnenkort als HPE Greenlake-dienst

Met een “Customer Edition” van de “SAP HANA Enterprise Cloud” via HPE Greenlake moeten klanten kunnen profiteren van een cloud in hun eigen datacenter en zo de migratie naar “SAP S/4HANA” kunnen versnellen.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) kondigde gisteren plannen aan om met SAP samen te werken om de Customer Edition van de SAP HANA Enterprise Cloud op basis van HPE Greenlake als een dienst op locatie bij de klant aan te bieden. Dit kan het eigen datacenter van het bedrijf zijn, een datacenter voor co-locatie of een andere bedrijfslocatie.

Zoals HPE Greenlake promoot, stelt dit klanten ook in staat hun SAP-applicaties op hun eigen locatie te draaien en tegelijkertijd te profiteren van cloudvoordelen zoals facturering op basis van verbruik, flexibiliteit en snelheid. En dat beantwoordt aan een belangrijke eis van SAP-klanten.

Volgens de bevindingen van IDC’s Cloud Pulse 1Q20 Survey van mei dit jaar is 70 procent van de softwaretoepassingen niet gemigreerd naar de publieke cloud. Redenen zijn onder meer de nauwe verwevenheid van toepassingen, bezorgdheid over latentie, gegevenssoevereiniteit, beveiliging en compliance, en de onvoorspelbare en hoge kosten van de publieke cloud.

Voor degenen die terugdeinzen voor de publieke cloud

Het woord is eruit dat de kosten immens kunnen zijn. Volgens het rapport “The cloud bandwidth tax punishes those focused on the short term” van 451 Research van januari 2019 is het 2,5 keer duurder om data op te slaan in de publieke cloud dan in een co-locatie of het datacenter van de onderneming. Een van de redenen hiervoor zijn de kosten om gegevens in of uit de cloud te krijgen.

Met HPE Greenlake kan SAP de Customer Edition van SAP HANA Enterprise Cloud leveren met een end-to-end en geautomatiseerde gebruikerservaring in de cloud en met zijn model voor abonnementsdiensten. De cloud- en compliance-analysetools van het platform zijn ontworpen om SAP in staat te stellen de operationele en applicatiediensten te leveren waarvoor SAP HANA Enterprise Cloud wordt gewaardeerd, on-premise bij de klant.

HPE en SAP zijn al lange tijd partners. Keith White, senior vice president en general manager voor HPE Greenlake Cloud Services bij HPE, ziet de nieuwe overeenkomst dan ook als een uitbreiding.”

Met onze snelgroeiende cloudbusiness met HPE Greenlake en ons marktleiderschap in SAP-platformen hebben we een geweldige kans om voort te bouwen op het partnerschap met SAP dat zich al decennialang heeft bewezen”, zegt hij.”

Aanvulling op het onderwerp

De SAP HANA Enterprise Cloud Customer Edition

De SAP HANA Enterprise Cloud Customer Edition heeft naar verluidt een aangepaste architectuur die bestaat uit server-, opslag- en netwerkinfrastructuur die gecertificeerd en vooraf geconfigureerd is voor SAP-toepassingen. SAP kan de volledige infrastructuur implementeren met HPE Greenlake Cloud Services.

Dit is op zijn beurt weer getest aan de hand van controleerbare SAP-benchmarks om ervoor te zorgen dat het schaalbaar is en voldoet aan de prestatievereisten van SAP-klanten. HPE zal de infrastructuur leveren, installeren en exploiteren.

SAP AG zal op zijn beurt expertise inbrengen in het beheer van complexe private cloud-landschappen – van het besturingssysteem tot de SAP HANA-database, met inbegrip van SAP HANA Enterprise Cloud-toepassingen zoals SAP S/4HANA en “SAP BW/4HANA”. SAP HANA Enterprise Cloud Customer Edition wordt door SAP verkocht als een kant-en-klare cloud-abonnementsoplossing.

In antwoord op de vraag van klanten

Peter Pluim, Executive Vice President en Global Head of Enterprise Cloud Services bij SAP, gaf ook commentaar op de plannen: “Het nieuwe inzetmodel van SAP HANA Enterprise Cloud Customer Edition is een direct antwoord op klanten die de flexibiliteit en kwaliteit van dienstverlening van een beheerde private cloud willen, maar de systemen in hun eigen datacenters willen houden.”

Hieronder vallen bijvoorbeeld overheidsdiensten of sterk gereguleerde industrieën. “We zijn van plan om dit mogelijk te maken met clouddiensten van HPE Greenlake en operations- en applicatiediensten van wereldklasse van SAP. Dit zal ons in staat stellen waarde en nieuwe gebruikerservaringen te creëren voor onze gezamenlijke klanten.”