Keylogger

Een keylogger (keystroke logger) is een soort bewakingssoftware die wordt gebruikt om de toetsaanslagen op een apparaat vast te leggen. Deze gegevens worden vervolgens, vaak zonder medeweten van de gebruiker, verzonden naar degene die de keylogger heeft geïnstalleerd.

De legaliteit van keyloggers hangt af van het gebruik ervan. Ze zijn door werkgevers gebruikt om ervoor te zorgen dat werknemers geen werkcomputers gebruiken voor persoonlijk of onprofessioneel gebruik. Het is ook bekend dat ouders keyloggers installeren om de online activiteiten van hun kind bij te houden. Het is zelfs bekend dat ze door de politie worden gebruikt om gegevens van de computers van criminelen te verkrijgen.

Hoewel het bovenstaande gebruik legaal is, staan ​​keyloggers beter bekend om hun snode gebruik als hulpmiddel om gegevens te stelen. Cybercriminelen gebruiken keyloggers om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, bankgegevens, creditcardgegevens of privégegevens.

Soorten keyloggers

Hardware keyloggers moet fysiek op een computer of toetsenbord zijn geïnstalleerd. De meest voorkomende komt in USB-vorm, maar u kunt ook moduleversies en toetsenborden vinden waarop deze al is geïnstalleerd.

Software keyloggers zijn ontworpen voor de software van een computer en kunnen op afstand worden geïnstalleerd. Cybercriminelen kunnen gebruikers aanvallen met een software keylogger-malware in de vorm van een Trojaans paard of rootkit.

Keyloggers vermijden

De beste manier om keyloggers te vermijden of te detecteren, is door te investeren in een antivirus-, antimalware- of anti-loggerprogramma. Als u de optie krijgt, typt u gevoelige informatie zoals een gebruikersnaam of wachtwoord op een virtueel toetsenbord of schermtoetsenbord. Virtuele toetsenborden nemen gegevens op een andere manier op dan fysieke toetsenborden, waardoor uw gegevens kunnen worden beschermd tegen bepaalde vormen van keylogging.

Omdat keyloggers vaak via een Trojaans paard worden geïnstalleerd, is het ook belangrijk om nooit e-mailbijlagen te openen of programma’s uit onbekende bronnen te draaien.