Immersion

Onderdompeling is het volledig onderdompelen van iets in een ander. Dit kan worden gedaan door middel van boeken, films of videogames; de term wordt in deze context echter het meest gebruikt bij het verwijzen naar videogames.

Onderdompeling in virtual reality is het concept van de emotionele reactie van de gebruiker op de virtuele wereld, in termen van het gevoel alsof ze letterlijk deel uitmaken van de virtuele wereld. Het is de perceptie dat je fysiek aanwezig bent in een niet-fysieke wereld.

In dezelfde geest is een meeslepende digitale omgeving een scène of “wereld” waarin een speler zich kan onderdompelen. Het is kunstmatig, interactief en door de computer gemaakt en wordt meestal beschouwd als synoniem voor virtuele realiteit.

Onderdompelingstypen

Onderdompelingstypen kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:

Tactische onderdompeling

Tactische onderdompeling wordt ervaren wanneer een speler een tactiele handeling uitvoert waarbij vaardigheid betrokken is en die gefocust moet zijn om succes te behalen. Spelers moeten snel reageren op snelle, opeenvolgende gebeurtenissen. Beslissingen kunnen binnen een fractie van een seconde worden genomen.

Strategische onderdompeling

Strategische onderdompeling wordt geassocieerd met mentale uitdagingen. Niet-virtueel ervaren spelers van schaak of Sudoku dit soort onderdompeling bij het kiezen van de juiste oplossing uit een breed scala aan mogelijkheden. Dit wordt praktisch ervaren wanneer een speler probeert om het beste pad tussen velen te vinden om een ​​doel te bereiken.

Narratieve onderdompeling

Narratieve onderdompeling wordt vaak weergegeven in boeken en films en vindt plaats wanneer een persoon in een verhaal wordt geïnvesteerd. Hetzelfde kan gezegd worden voor videogames: een speler raakt ondergedompeld in een verhaal wanneer hij zich begint te bekommeren om de personages en hoe het verhaal binnen het spel zal oplossen.

Meeslepende virtual reality wordt in verschillende industrieën gebruikt, zoals techniek en robotica, gezondheidszorg en sociale wetenschappen. Het wordt gebruikt door beginnende chirurgen om complexe operaties uit te voeren zonder echte consequenties, door NASA om astronauten te trainen vóór vluchten, en door psychologen om een ​​persoon te belichamen die anders is dan zijzelf om de menselijke perceptie en sociale interactie te bestuderen.