Rita Pfau was een Duitse arts en religieuze die met haar klinieken duizenden levens in Pakistan redde. Ze zou 90 jaar oud zijn geweest. Google viert haar
Google viert Ruth Pfau, een Duitse arts en religieuze die vandaag 90 jaar oud zou zijn geworden. Zij heeft het grootste deel van haar leven gewijd aan de bestrijding van lepra in Pakistan, waarbij zij het leven van tienduizenden mensen heeft gered. Ook bekend als de ‘Moeder Teresa van Pakistan’, leefde ze het grootste deel van haar leven tussen Pakistan, Afghanistan en India.
Vandaag viert Google haar met een Doodle, waarbij het logo wordt vervangen door een afbeelding van de missionaris-arts. Ruth Pfau heeft een fascinerend verhaal. Zij werd op 9 september 1929 in Leipzig geboren en verhuisde na de Tweede Wereldoorlog met haar familie naar West-Duitsland, waar zij in Mainz medicijnen ging studeren. Zijn leven veranderde in 1953 toen hij besloot zich tot het katholicisme te bekeren (zijn familie was protestants) en zijn leven te wijden aan het onderwijs en de opvoeding van jonge mensen. Na een reis naar India en Pakistan besloot hij een centrum voor de bestrijding van lepra op te richten in Kerachi, de dichtstbevolkte stad van Pakistan.
Ruth Pfau, de Moeder Teresa van Pakistan
Na een Doodle te hebben gewijd en mensen het verhaal van Fong Fei-Fei, Cesária Évora en Amrita Pritam te hebben laten weten, heeft Google besloten een andere grote vrouw uit de 20e eeuw te eren, die haar hele leven heeft gewijd aan het zorgen voor anderen: Ruth Pfau. Ruth Pfau werd op 9 september 1929 in Leipzig geboren (ze zou vandaag 90 jaar oud zijn geweest) en verhuisde na het einde van de Tweede Wereldoorlog met haar familie naar West-Duitsland. In de jaren vijftig ging zij medicijnen studeren aan de universiteit van Mainz. Haar leven veranderde toen zij een overlevende van de concentratiekampen ontmoette die altijd liefde en vergeving had gepredikt: het jonge Duitse meisje besloot zich tot het katholicisme te bekeren en in 1953 trad zij toe tot de Sociëteit van de Dochters van het Hart van Maria, een congregatie van nonnen.
Zij begon naar de armste landen in Azië te reizen en voerde verschillende missies uit in India, Afghanistan en Pakistan. Op 31-jarige leeftijd stichtte hij het eerste centrum voor de bestrijding van de lepra-epidemie in Kerachi, de dichtstbevolkte stad van Pakistan. In korte tijd werd het Maria Adelaide Lepracentrum een referentiepunt voor de plaatselijke bevolking, maar ook voor de buurlanden, met mensen die uit Afghanistan en India kwamen.
Ruth Pfau, de vrouw die lepra versloeg in Pakistan
Dankzij donaties van over de hele wereld kon Ruth Pfau andere centra bouwen in alle delen van Pakistan. Haar werk werd ook erkend door de Pakistaanse regering, die haar in 1979 benoemde tot Federaal Raadslid voor Lepra. In 1988 werd zij Pakistaans staatsburger. Haar grootste succes kwam in 1996, toen de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, lepra in Pakistan onder controle verklaarde.
Ruth Pfau overleed op 10 augustus 2017 in Kerachi aan de gevolgen van een ademhalingscrisis. Pakistan heeft een staatsbegrafenis gehouden ter ere van een van de vrouwen die zijn geschiedenis voor altijd heeft veranderd.