Wie was Matilde Hidalgo de Procel, het verhaal

Matilde Hidalgo was een heldin uit de Ecuadoriaanse geschiedenis. Hier is haar levensverhaal en alle records die zij brak

Geboren in Loja, Ecuador op 29 september 1889, was Matilde Hidalgo de Procel een Zuid-Amerikaanse vrouw die tientallen taboes doorbrak en voor altijd herinnerd zal worden door haar strijd voor de erkenning van de rechten van de vrouw. Zij is een symbool geworden voor duizenden vrouwen die hebben gestreden voor de erkenning van hun rechten.

Waarom is de figuur van Matilde Hidalgo zo belangrijk? Zij was de eerste vrouw die in Ecuador haar stemrecht uitoefende, de eerste die een doctoraat kreeg en de eerste vrouw die in een gemeenteraad werd verkozen. Dankzij haar strijd heeft Matilde Hidalgo andere vrouwen in staat gesteld deel te nemen aan de politiek en hun rechten te genieten. Een vrouw die politiek bedrijft, maar niet alleen. Matilde Hidalgo was ook arts en dichteres, met meer dan twintig gedichten gepubliceerd in het boek “Matilde Hidalgo de Procel, Biografie en Gedichtenbundel”. Het zijn teksten geschreven tijdens haar middelbare school- en universiteitsjaren.

Het verhaal van Matilde Hidalgo de Procel

Een leven gekenmerkt door belangrijke successen en rouwprocessen die haar ziel versterkten. Matilde Hidalgo de Procel werd geboren in Loja, Ecuador, op 29 september 1889. Haar familie bestond uit vijf andere broers en zussen. Haar adolescentie werd gekenmerkt door de vroegtijdige dood van haar vader, en haar moeder was gedwongen te werken om haar kinderen groot te brengen.

De eerste moeilijkheden met de buitenwereld kwamen toen Matilde Hidalgo besloot verder te gaan studeren nadat zij haar diploma van de middelbare school had behaald. In die tijd mochten meisjes dit niet doen en het verzoek aan het Colegio Bernardo Valdivieso veroorzaakte nogal wat opschudding. De reactie van de stad was niet de beste en de vrouwen van de stad dwongen hun dochters niet bevriend met haar te zijn. Matilda zette haar strijd echter voort en slaagde met topscores. Maar dat was niet alles. In 1921 promoveerde ze aan de Universiteit van Cuenca en vestigde daarmee een record: ze was de eerste vrouw die deze titel kreeg.

Drie jaar later begon Matilde aan een nieuwe strijd: ze wilde de eerste Ecuadoriaanse vrouw worden die mocht stemmen. En deze keer had zij succes: op 9 juni 1924 oefende zij haar grondwettelijk recht uit door te stemmen bij de nationale verkiezingen. Zij was de eerste vrouw in Zuid-Amerika die dit recht verkreeg. Maar daar houdt het niet op. Matilde Hidalgo werd ook de eerste vrouwelijke kandidaat en gekozene voor een openbaar ambt in Ecuador.

Matilde Hidalgo overleed in Guayaquil op 20 februari 1974.

Matilde Hidalgo, arts en dichter

Naast haar politieke strijd was Matilde Hidalgo ook arts en dichteres. Haar gedichtenbundel werd gepubliceerd in Jenny Estrada’s boek ‘Matilde Hidalgo van Procel, Biografie en Gedichtenbundel’.