Hoe doe je het wazige achtergrondeffect met je smartphone

De nieuwste generatie telefoons beschikt over het bokeh-effect, d.w.z. het vervagen van de achtergrond om portretten te verbeteren, hier is hoe je het kunt krijgen dankzij apps

Het bokeh-effect, d.w.z. het focussen op voorgrondobjecten terwijl de rest wazig wordt gelaten, is altijd erg populair geweest onder fotografieliefhebbers. Maar de laatste tijd is het onscherpe achtergrondeffect een van de meest gebruikte door smartphonegebruikers. 

Als je een smartphone hebt met standaard de Bokeh-instelling, hoef je die alleen maar aan te zetten om dit effect te gebruiken om je onderwerpen op de voorgrond te verbeteren. Als je telefoon deze functie echter niet heeft, moet je wat knutselen in de camera-instellingen met toepassingen van derden om het wazige achtergrondeffect te bereiken. Voordat we bekijken hoe je dit doet, is het belangrijk om te weten dat het woord bokeh is afgeleid van het Japanse woord boke, dat wazig betekent. Het effect wordt veroorzaakt door een verminderde scherptediepte, dat is de afstand tussen het dichtstbijzijnde object in focus in een foto en het verste.

Hoe doe je het bokeh-effect op een smartphone

Velddiepte en het bokeh-effect werken anders op een smartphone dan op een normale camera. Het element dat nodig is om achtergrondvervaging van hoge kwaliteit te bereiken, is de verwerkingskracht van de fotosensorsoftware van de telefoon. De camera van de smartphone moet namelijk de voor- en achtergrond van een foto herkennen, en vervolgens de achtergrond vervagen terwijl de voorgrond scherp blijft. Op een smartphone is het bokeh-effect dus niets meer dan post-productie werk dat automatisch door onze camerasoftware wordt gedaan. Als onze telefoon niet over de standaardfunctie beschikt om de achtergrond te vervagen, moeten we een toepassing downloaden in de App Store of Google Play Store om hetzelfde resultaat te bereiken. Onder de beste compatibele voor iOS en Android vinden we AfterFocus: zoals je kunt raden uit de naam, het stelt u in staat om het beheer van de focus van een opname reeds aanwezig in onze galerij. Bokeh Lens, daarentegen, is een app die alleen voor iOS is bedoeld en waarmee je de achtergrond op een eenvoudige en directe manier onscherp kunt maken met je iPhone: gewoon op het onderwerp richten en schieten. De app doet de rest.

Om foto’s met een wazige achtergrond te maken met Instagram hoeft u alleen maar de sociale foto-app bij uitstek te openen, de camera te openen en het effect te selecteren Portret: de kunstmatige intelligentie van de app herkent de gezichten in de opname en vervaagt de achtergrond.