Hoe maak je bokeh met je spiegelreflexcamera

Het hebben van een van de nieuwste digitale camera’s helpt, maar het is niet genoeg om een geweldig bokeh-effect te krijgen: je moet een paar technieken kennen. Dit is wat je moet weten

Het bokeh-effect is de laatste tijd erg populair geworden, vooral op sociale media. Dit is een fotografische techniek waarmee je een gecontroleerde onscherpte van het beeld kunt creëren (meestal is het de achtergrond die wordt aangepast) en zo een onderwerp of een bepaald detail in de foto kunt benadrukken.

Hoe bereik je het bokeh-effect? Voornamelijk door een DLSR (digital single-lens reflex) camera te gebruiken. Voor alle duidelijkheid: deze categorie omvat alle digitale camera’s van de laatste generatie – die overwegend duur zijn. En dat is nog niet alles. Het is ook mogelijk om bepaalde smartphonemodellen (bv. iPhone 7) te gebruiken waarmee u, dankzij de dubbele fotosensor, een bokeh-effect op een foto kunt creëren. Het resultaat is echter (nog) lang niet zo goed als met een DLSR-camera. Dit betekent echter niet dat het voldoende is om een spiegelreflexcamera te hebben om een goed “onscherp” effect te bereiken. Je moet weten hoe je het moet gebruiken.

Lens met een grote brandpuntsafstand

Licht is, zoals je weet, een cruciaal element bij het maken van een goede foto. De hoeveelheid licht is ook van cruciaal belang voor het bokeh-effect. Hoe meer licht de DLSR-camera binnenvalt, hoe meer diepte de foto onscherp moet zijn en hoe prominenter het onderwerp of detail op de voorgrond zal zijn. Hiervoor is het noodzakelijk een lens met een grote brandpuntsafstand te gebruiken. Een suggestie zou zijn om een 50mm/f1.8 lens te kopen, of een 35mm/f.18 lens. Als u een nog beter effect wilt bereiken, kunt u ook een f/1.4-objectief gebruiken. Deze laatste lens heeft echter een nadeel: hij is erg duur.

Positie van het onderwerp

Een belangrijk aspect voor het bereiken van een goed bokeh-effect is de afstand tussen de positie van het onderwerp, of detail, dat naar voren moet worden gehaald en de achtergrond die onscherp moet worden gemaakt. Het onderwerp mag zich niet ver van de lens bevinden, anders maakt de camera een normale foto. Het is dus van essentieel belang dat deze dicht bij de lens wordt geplaatst, om een goed dieptecontrast te creëren tussen het onderwerp en de achtergrond, en dat deze zich verwijdert van de andere elementen die moeten worden vervaagd. Als u macro-opnamen wilt maken, d.w.z. foto’s van zeer kleine onderwerpen, kunt u een objectief met een brandpuntsafstand van 70 mm of 100 mm gebruiken om het bokeh-effect te bereiken.

Dit zijn twee van de belangrijkste tips die u in de praktijk moet brengen om goede resultaten te bereiken. Als je een DLSR camera hebt, moet je het eens proberen.