8 fouten die je moet vermijden als je foto’s maakt met je smartphone

Kwaliteitsfoto’s maken met je smartphone is niet gemakkelijk en je trapt gemakkelijk in triviale fouten. Hier zijn een paar tips om u te helpen perfecte foto’s te maken

Smartphone foto’s worden steeds populairder, en er zijn zelfs wedstrijden voor. En dan hebben we het nog niet eens over de sociale netwerken (met name Instagram) waarmee fotoliefhebbers geld kunnen verdienen of influencers kunnen worden.

Laten we beginnen met te zeggen dat de camera’s op de nieuwste generatie smartphones gemiddeld genomen goed zijn. Natuurlijk hebben sommige van hen vaak een ervaren fotograaf nodig om ze er op hun best uit te laten zien. Maar gelukkig zijn veel van de aanpassingen en trucs die de kwaliteit van een foto-opname kunnen verbeteren, voor iedereen gemakkelijk toepasbaar. Zelfs degenen die minder vertrouwd zijn met fotografie en technologie. Hier zijn de meest gemaakte fouten bij het maken van foto’s met onze telefoons.

Schoonmaken van de camera

Een veelgemaakte fout is het niet schoonmaken van de camera, vooral de camera aan de achterkant van de telefoon. Bedenk dat de meesten van ons, thuis, onderweg of op kantoor, onze telefoons met de achtercamera laten rusten op bureaus en meubels die vaak niet erg schoon zijn, om nog maar te zwijgen van de pluisjes die op de lens kunnen komen als we de telefoon in onze broek of rugzak stoppen. Een vuile of enigszins vettige lens resulteert in donkerdere, enigszins onscherpe foto’s. Het is een goed idee om de camera vaak schoon te maken met een microvezeldoekje.

Snelle controle

Zo vaak in de fotografie is timing alles. In staat zijn het vluchtige moment vast te leggen maakt het verschil tussen een goede foto en een spannende. Dus waarom zou je tijd verspillen door je telefoon te ontgrendelen, het camera-icoontje te zoeken en het dan te selecteren? Elke telefoon heeft zijn eigen snelle commando om de camera met een enkele tik te openen. Op de nieuwste telefoons kun je vaak gewoon op de knop van de vingerafdruksensor klikken om de camera te openen. Op andere hoeft u alleen de volumeknoppen ingedrukt te houden. Dit zijn allemaal acties die we naar wens kunnen aanpassen in de instellingen.

Controleer de geavanceerde instellingen

De meeste gebruikers die een foto willen maken, openen de camera en schieten. Maar de genomen foto is niet altijd perfect. We moeten dus wat tijd besteden aan het analyseren van de geavanceerde instellingen van de camera. Zeker zullen we de instellingen moeten veranderen naar gelang van de verschillende contexten waarin we de foto moeten nemen. En maak je geen zorgen als je geen kennis hebt van de wereld van de fotografie. In de meeste instellingen is het niet nodig iets handmatig te beheren. Elke actie heeft een intuïtieve naam die verwijst naar de opnameomstandigheden.

Hoedt u voor filters

Met de komst van Instagram zijn filters de redding van velen geweest. Een kortstondige redding, echter. Naast de populaire sociale netwerksite zijn er een heleboel apps die op de camera werken om filters toe te passen tijdens de opname. En veel telefoons hebben filters die door de fabrikanten zijn ingesteld. Als je geen kennis van fotografie hebt, kunnen deze filters je opname slechter maken en er vooral nep uit laten zien. Het advies is om alleen post-productie apps te gebruiken en niet apps die direct op de eerste opname werken. Een goed voorbeeld is PicsArt.

De regel van derden

De regel van derden is in feite een vuistregel die je altijd moet volgen voordat je een foto maakt. Volgens deze regel komt het erop neer dat het scherm in 9 rasters wordt verdeeld, die alle gelijk zijn. Het object of onderwerp moet dan worden geplaatst op het snijpunt van twee rasterlijnen. Uiteindelijk is het een heel makkelijke regel om toe te passen, maar het zal de kwaliteit en dynamiek van je foto’s een boost geven.

Selfietip

Ben jij een selfie-liefhebber? Nou, dan is deze tip voor jou. De meeste mensen nemen een selfie door op de middelste knop van de camera te drukken. Dat is niet verkeerd, maar het creëert foto’s van je gezicht met je arm erbij. Om je gezicht en figuur een oppepper te geven, is het advies om opnamen te maken met de volumeknoppen van je smartphone. Maar er is ook een andere truc. Sluit de hoofdtelefoon aan en maak vervolgens foto’s met de volumeknop op de hoofdtelefoon.

HDR-modus

Om het licht en de kwaliteit terug te brengen in uw foto’s, kunt u overwegen om te beginnen met het maken van foto’s in HDR-modus. Deze techniek wordt niet aanbevolen in alle lichtomstandigheden, maar bij weinig licht of in een enigszins donkere omgeving kan het een groot verschil maken. Sommige telefooncamera’s hebben deze stand standaard, terwijl andere dat helemaal niet hebben, vooral op oudere modellen. Maak je echter geen zorgen, er zijn een aantal apps in de Play Store en App Store om het HDR-effect op je smartphone te simuleren.

Waarschuw de flitser

Donker licht, gebruik flitser. Fout. Velen van ons hebben de neiging de flitser ongepast te gebruiken, afhankelijk van de slechte lichtomstandigheden van de scène die we vastleggen. Wees echter voorzichtig, want de flitser zal in de meeste gevallen de kwaliteit van je foto’s verpesten. Het moet gezegd dat de technologie op dit gebied sterk is geëvolueerd en dat smartphones nu over een dubbele LED-flitser beschikken, maar het is nog steeds niet genoeg om het gebruik ervan hoe dan ook aan te bevelen. Om nog maar te zwijgen over het onaangename rode-ogen effect op onderwerpen.