Het achtervoegsel “XML” wordt gebruikt om tekstbestanden aan te duiden die met de ontwikkeltaal “XML” zijn gemaakt. Zij kunnen gewoonlijk zonder problemen met een tekstverwerker worden weergegeven, gelezen en bewerkt.
De afkorting “XML” staat voor “Extensible Markup Language”. XML werd ontwikkeld om HTML te vervangen. Inmiddels is het XML-formaat de standaard geworden waarmee gegevens kunnen worden uitgewisseld tussen verschillende toepassingen. Aangezien het op tekst is gebaseerd, kunnen de bestanden gemakkelijk met een teksteditor worden geopend.
XML wordt gebruikt voor de uitwisseling van gegevens tussen computersystemen, die onafhankelijk moet zijn van platforms en implementaties, voornamelijk via het internet. Het World Wide Web Consortium publiceerde de markup-taal voor het eerst in 1998.
Hiërarchische bestandsstructuren
De taal geeft hiërarchisch gestructureerde gegevens weer in de vorm van een tekstbestand dat zowel door machines als door mensen kan worden gelezen. Tegelijkertijd is XML als taal op een zeer abstracte en flexibele manier geformuleerd. Zo kunnen uitgebreide specificaties worden toegevoegd en dialecten worden aangepast voor specifieke taken. Dergelijke uitgebreide specificaties vinden gewoon hun plaats vóór de gegevens die zij bevatten. De norm bepaalt dat deze specificaties voor een dialect samen met de gegevens toegankelijk moeten zijn. Op deze manier bestaat er geen gevaar dat gegevens later niet meer kunnen worden geïnterpreteerd.
Het grote voordeel van XML ligt in zijn uitbreidbaarheid en wordt in tal van technologieën gebruikt. XML-Dialekte sind zum Beispiel:
- XHTML
- RSS
- SVG für die Beschreibung von Vektorgrafiken
- MathML für die Beschreibung von mathematischen Formeln
- ODF (Speicherformat von LibreOffice, OpenOffice u.a.)
Weitere Vorteile sind geringe Dateigrößen, eine höhere Sicherheit und eine unkompliziertere Wiederherstellung von Informationen.