Wat is een laag?

Lagen zijn een hulpmiddel dat in veel technische vakgebieden wordt gebruikt om systemen te structureren, bijvoorbeeld om logisch of conceptueel verwante deelgebieden van een software of technische tekening netjes van elkaar te scheiden.

In zeer algemene termen is een laag een niveau of een laag. In de context van de technologie worden lagen gebruikt om ingewikkelde systemen fijner onder te verdelen en ze zo gemakkelijker te beheren te maken. Bovendien maken duidelijk gescheiden en goed gedefinieerde lagen het mogelijk dat verschillende mensen aan verschillende delen van een systeem werken.

Het lagenmodel in de informatica

In de informatica moeten complexe onderlinge verbanden en problemen worden gerepliceerd met programmacode of in protocollen. Om deze systemen beter te structureren en de complexiteit ervan voor softwareontwikkelaars enigszins te verminderen, worden lagenmodellen gebruikt. Een gelaagde architectuur maakt het mogelijk om technisch verwante aspecten van elkaar te scheiden.

De code van een toepassing zou bijvoorbeeld kunnen worden verdeeld in een toepassingslaag en een gegevenslaag. In de gegevenslaag vinden dan alle functies plaats die verband houden met het beheren en beschikbaar stellen van gegevens, terwijl de toepassingslaag alles biedt wat dient om de gegevens te verwerken en te presenteren. Vaak wordt ook de logica voor de interface gescheiden van de functies voor de verwerking van de gegevens, zodat je drie lagen krijgt.

Er zijn ook duidelijk complexere lagenpatronen, zoals het ISO/OSI-referentiemodel, dat de taken en processen voor de communicatie in een netwerk in zeven lagen verdeelt. Hier is het zeer fijn geïsoleerd welke taak op welke laag van het model plaatsvindt. Dit begint met de technische benadering van de overdracht van afzonderlijke bits van de server naar de client en strekt zich uit tot de representatie op het oppervlak, zodat mensen de overgedragen gegevens kunnen zien, gebruiken en wijzigen.

Laagtechnologie: lagen in de CAD-omgeving

De term laag komt ook voor in de context van CAD (computer-aided design). Wanneer men het heeft over lagen technologie, verwijst men meestal naar de manier waarop digitale tekeningen worden opgebouwd. Men werkt met verschillende lagen in de technische tekening om deze snel en gemakkelijk aan te passen aan verschillende vereisten door verschillende lagen te tonen of te verbergen. De tekening is zo opgebouwd dat elke laag alleen die informatie bevat die logischerwijs bij elkaar hoort. U kunt bijvoorbeeld bepaalde lagen in de digitale tekening verbergen om een beeld te krijgen dat alleen de contouren van de constructie laat zien of alleen een bepaald gedeelte van de totale constructie. Het alternatief zou zijn om voor elk vereist aanzicht een aparte tekening te maken.