Wat is gelaagde opslag?

Gelaagde opslag is een onderliggend principe van ILM (informatie lifecycle management). Het is een opslagnetwerken methode waarbij gegevens worden opgeslagen op verschillende soorten media op basis van prestatie-, beschikbaarheid- en herstelvereisten. Gegevens die bedoeld zijn voor herstel in het geval van gegevensverlies of -beschadiging, kunnen bijvoorbeeld lokaal worden opgeslagen – voor snel herstel – terwijl gegevens voor regelgevingsdoeleinden kunnen worden gearchiveerd op goedkopere schijven.

De huidige gelaagde opslaginfrastructuren variëren van een eenvoudige architectuur met twee lagen, bestaande uit SCSI- of Fibre Channel-aangesloten schijven en tape, tot meer complexe infrastructuren, die in sommige gevallen uit vijf tot zes lagen bestaan. Ongeacht het aantal lagen zijn organisaties op zoek naar gelaagde opslag en ILM om de kosten te verlagen en de operationele efficiëntie te verbeteren.

Het implementeren van gelaagde opslaginfrastructuren kan de kosten die gepaard gaan met het bereiken van een RPO en RTO van nul drastisch verlagen. Classificatie van gegevens kan verschillende RPO’s en RTO’s opleveren op basis van applicatie- en zakelijke vereisten. Policy-based datamigratie zorgt ervoor dat de juiste data op het juiste moment op de juiste plek staat.

Lees verder over opslagnetwerken op Enterprise Storage Forum.

Top 5 gerelateerde vragen over opslag

1. Wat is opslag?
2. Wat is een opslagapparaat?
3. Wat is opslagbeheer?
4. Wat is netwerkopslag?
5. Wat is een Storage Area Network?

Gerelateerde Kompoos-referenties

Opslagvirtualisatie: mythen, realiteit en andere overwegingen
De voordelen van gelaagde opslag
Opslagstrategieën eenvoudig gemaakt