XPS desktop met Alder-Lake CPU en waterkoeling

Bigger en sneller is de nieuwe editie van Dell’s XPS desktop pc. De gloednieuwe overklokbare 12e generatie Core-processoren zitten op het moederbord, desgewenst zelfs met vloeistofkoeling. Ook snelle grafische kaarten worden aangeboden.

In de nieuwe XPS desktop met het modelnummer 8950 heeft Dell echt een tandje bijgeschakeld op het gebied van prestaties en uitrusting. Het vorige model met Rocket Lake-processor kon alleen worden besteld met een Nvidia Geforce RTX 3070. Bij de opvolger XPS 8950 zijn de maximale opties de Geforce RTX 3090 of de AMD Radeon RX 6900 XT in de uitrustingslijst. De prestaties van de processor zijn ook verbeterd. De nieuwe XPS desktop is gebaseerd op Intel’s recent geïntroduceerde 12e generatie Core processoren. Dell biedt in totaal drie Alder Lake CPU’s: Core i5-12600K met zes P- en vier E-kernen, Core i7-12700K met acht P- en vier E-kernen en in het topmodel de Core i9-12900K met acht P- en acht E-kernen. De nieuwe processoren leveren 19 procent meer rekenkracht per watt in vergelijking met hun directe voorganger Rocket Lake. Het DDR5-4400 RAM, dat kan worden uitgebreid tot 128 GB, zorgt ook voor meer prestaties.

De XPS 8950 is ook de eerste XPS desktop waarvoor Dell de optie van waterkoeling biedt. Volgens Dell houdt dit de processor 18 procent koeler onder belasting dan met de luchtkoeling, die ook verbeterd is ten opzichte van de XPS 8940.

Grote behuizing

Terwijl pc’s momenteel steeds kleiner worden, kiest Dell voor de tegenovergestelde benadering met de nieuwe XPS. Het volume van de kisten is met ongeveer 40 procent toegenomen tot 27 liter. De computer is niet hoger maar dieper, zodat zelfs de lange high-end kaarten passen. De Platinum voeding in de maximale configuratie heeft nu een vermogen van maximaal 750 watt. Twee grote ventilatoren werken in de behuizing, die verkrijgbaar is in zwart of wit. De achterste dient ook als koeling voor de radiator van het optionele All-in-One waterkoelsysteem. De opties voor massaopslag bestaan uit maximaal twee M.2 SSD’s op het moederbord met Intel Z690 chipset en ook twee HDD’s in de behuizing. Zowel de SSD’s als de HDD’s kunnen tot twee TB groot zijn. Wie toch een optische drive nodig heeft, kan de XPS bestellen met een interne DVD brander.

Voor de netwerkverbinding is een Killer E3100G GbE poort aanwezig op het moederbord. Bovendien is een Killer Wi-Fi 6 module op het moederbord gemonteerd. Windows 11 is als besturingssysteem voorgeïnstalleerd.

De XPS 8950 moet dit najaar op de markt komen. De prijzen zullen pas bij de marktintroductie beschikbaar zijn.