Parallels Desktop 13 voor Mac is beschikbaar

Parallels heeft versie 13 van zijn cross-platform software voor Windows-toepassingen op een Mac uitgebracht.

Volgens de fabrikant zet de Parallels Installation Wizard van Parallels Desktop 13 automatisch een Windows 10 virtuele machine (VM) op “met slechts één klik”. Dit Windows-besturingssysteem, dat de basis vormt voor Windows-programma’s op de Mac, kan dan op een later tijdstip worden aangeschaft zonder dat gegevens of reeds geïnstalleerde programma’s verloren gaan.

Basisprincipe: Windows 10 in een virtuele machine op de Mac

Gebruikers hebben de keuze om Windows 10 bij Microsoft aan te schaffen en automatisch te installeren of een bestaand exemplaar van Windows toe te voegen en naar hun Mac te verplaatsen. Daar wordt Windows naar wens weergegeven of verborgen (Coherence mode), net als op de PC (volledig scherm). Windows-programma’s kunnen met de Parallels-software worden geopend vanuit het Mac Dock, het Launchpad of het Windows Start-menu.

“Mac- en Windows-functies gecombineerd”

“Parallels Desktop 13 for Mac” is volgens de fabrikant consequent compatibel met MacOS High Sierra, evenals met de aankomende Windows 10-functies. MacBook Pro-gebruikers zullen ook Windows-programma’s aan de Mac-aanraakbalk kunnen toevoegen en de aanraakbalk in Windows-programma’s kunnen gebruiken. De oplossing brengt dus de binnenkort te verschijnen “Windows 10 People Bar naar de Mac”. “Dit jaar brengen we voor het eerst de twee populairste functies van Mac en Windows samen op één plek met Parallels Desktop 13 voor Mac”, aldus Jack Zubarev, president van Parallels.

Een gereedschapskist vol “productiviteitstools”

Met Parallels Desktop 13 blijft de nadruk liggen op de mogelijkheid om Windows-programma’s in hun eigen virtuele machine op de Mac te gebruiken. De software wordt echter ook geleverd met enkele “productiviteitstools”, zoals de fabrikant ze noemt. Hiertoe behoort Picture-in-Picture (PiP), een functie waarmee vensters van andere actieve virtuele machines altijd zichtbaar zijn aan de bovenkant van het scherm, zelfs wanneer de Mac-toepassing in volledig-schermmodus wordt uitgevoerd.

Adminopties en handige tools

Verder kunnen IT-beheerders in de Single Application-modus een onzichtbare Windows VM met geselecteerde toepassingen implementeren in het Mac Dock van gebruikers, en deze indien nodig vergrendelen en beveiligen. Dit maakt het makkelijker voor medewerkers om een Windows-programma te gebruiken alsof het een Mac-programma is.

Andere 30 tools zoals “Clean Drives”, Presentation Mode, Video Downloader en Duplicate Finder ronden de software af.