Wie wil er nou niet een iPhone Xs hebben en er maar 1 euro voor betalen? Gebruikmakend van deze wens, lichten mysterieuze cybercriminelen tientallen gebruikers online op
“Repetita iuvant” plachten de Latijnen te zeggen, en geen betere spreuk kan vandaag op het web worden toegepast. Vooral als het gaat om de vele zwendeladvertenties die sociale netwerken bevolken en zijn ontworpen om zoveel mogelijk mensen te misleiden.
De nieuwste in zijn soort duikt momenteel op Facebook op, en vraagt gebruikers om op Google naar een cijfercode te zoeken om een iPhone Xs te winnen. Zoals u zich kunt voorstellen, is dit het klassieke “haakje” van phishing: internetgebruikers worden ertoe aangezet hun gegevens “weg te geven” aan hackers en anderen. In dit soort gevallen zou het oude adagium “te mooi om waar te zijn” moeten gelden. Helaas is dat niet altijd het geval, en steeds meer mensen trappen erin.
Een iPhone Xs voor één euro?
Zoals gezegd, circuleert er de laatste dagen een bericht op Facebook waarin mensen worden uitgenodigd een specifieke alfanumerieke code in te voeren in Google en vervolgens te klikken op het eerste item in de lijst die verschijnt. Volgens dit denkbeeldige bericht zou u met deze operatie zo snel mogelijk en per koerier een gloednieuwe iPhone Xs kunnen ontvangen voor de prijs van slechts één euro. Hieronder volgt de tekst van het beledigende bericht:
“Hallo allemaal;3 Een paar dagen geleden hoorde ik een aankondiging op de radio over hoe makkelijk het is om de gloednieuwe iPhone XS te winnen! Typ gewoon de code HYK454BAR in Google en klik op de eerste link bovenaan! Vervolgens moet je het inschrijvingsformulier invullen en wachten tot het bedrijf contact opneemt met de deelnemer ? Het is gemakkelijk! ? Gisteren bracht de koerier het pakket met de gloednieuwe iPhone XS 256 GB ? Ik raad het aan en ik raad je aan om je te haasten, want het aanbod is blijkbaar zeer beperkt.”
Hoe de €1 iPhone Xs zwendel werkt
Er wordt dan een webpagina geopend waarop de heerlijke aanbieding wordt gepresenteerd, waar je aan mee kunt doen door het formulier in te vullen met je persoonlijke gegevens. Hier vindt de echte zwendel plaats: zodra we klaar zijn met het invoeren van de gegevens, beginnen we een lange reeks sms-berichten te ontvangen. En niet om een verzendadres te vragen of om ons te complimenteren: dit zijn activeringsberichten voor dure abonnementsdiensten die moeilijk op te zeggen zijn en je mobiele telefoonrekening doen leeglopen. Bovendien wordt uw Facebook-profiel een vector voor telematische infectie en verspreidt het de belastende boodschap naar al uw contacten, waardoor het gemakkelijker wordt nieuwe slachtoffers te maken.