Nieuwe scam treft Vodafone-klanten

Sommige Vodafone-gebruikers hebben gemeld dat ze een sms ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om hun telefoonnummer te verifiëren. Maar het is oplichterij

Een nieuwe vorm van oplichterij heeft de afgelopen dagen gebruikers van mobiele provider Vodafone getroffen: een phishing-sms nodigt gebruikers uit om verbinding te maken met een oplichtingssite waar hen wordt gevraagd een scan van hun documenten te verstrekken. Anders, zo legt de oplichtings-SMS uit, zal het telefoonnummer worden geblokkeerd.

In detail luidt de SMS: “Geachte klant, om het nummer actief te houden moet u uw gegevens verifiëren op verificadati.it/vodafone”. De site in kwestie is helemaal niet van Vodafone, en de operator is totaal niet betrokken bij deze zwendel. Indien de gebruiker echter op de link klikt, wordt hij naar een webpagina gestuurd waarop hij het Vodafone-logo aantreft, de klassieke grafische voorstellingen van de operator en zelfs aanduidingen van het Copyright van Vodafone Italia S.p.A., compleet met BTW-nummer en REA-nummer. Tot slot zijn er ook links die naar de echte Vodafone-site verwijzen.

Voer die gegevens niet in

Maar het grootste deel van de ruimte op de pagina van de nepsite is gewijd aan een formulier voor het verzamelen van gebruikersgegevens: telefoonnummer, naam, achternaam, emailadres. Dan is er het verzoek om een digitale kopie van je documenten te verstrekken: “Upload of scan beide zijden van je foto-ID. Zorg ervoor dat de foto, handtekening, geboortedatum en vervaldatum zichtbaar zijn”. Alsof dat nog niet genoeg is, vraagt de valse site om twee documenten in te voeren, één is niet genoeg. Op die manier kan de dader van de zwendel alle gegevens verkrijgen die nodig zijn om onze identiteit te klonen, wat hem in de toekomst goed van pas zal komen om nog meer zwendelpraktijken uit te voeren.

Wie zit er achter de Vodafone-zwendel met gegevensverificatie

Het vreemde aan deze zwendel is dat hij in de openbaarheid plaatsvindt. Iedereen kan verifiëren dat de website https://verificadati.it op 12 juli 2019 om 13:15 en 46 seconden werd geregistreerd door een persoon uit Calasca Castiglione in de provincie Verbania, Piëmonte. De naam en achternaam van deze persoon, die een vrouw blijkt te zijn, kan de politie binnen enkele minuten naar haar huis leiden. Er zijn dus twee mogelijkheden: ofwel heeft degene die de oplichtingssite heeft opgezet een valse identiteit gebruikt om het domein te registreren, ofwel komt hij binnenkort in grote problemen met de wet.

Vodafone heeft er niets mee te maken

De telefoonmaatschappij is in dit alles net zo goed slachtoffer als de gebruikers: haar logo’s, gegevens en afbeeldingen worden door een crimineel gebruikt om een goede zwendel te plegen. Vodafone zegt dat het reeds een klacht heeft ingediend over de feiten, maar er zij op gewezen dat de nepsite nog steeds online is en werkt.