15 zeldzame kersen verkocht voor 3.400 euro in Japan

15 zeldzame kersen verkocht voor 3.400 euro in Japan: de Aomori Heartbeat variëteit, de enige in zijn soort in de wereld.

450.000 yen, of 3.400 euro, was de prijs die werd betaald voor 15 zeldzame kersen op een veiling in Japan. Een recordverkoop waarover vooral wordt gesproken vanwege de kosten van het fruit, zo’n 230 euro per kers.

Aomori Heartbeat, de zeldzame kersen van Japan

Titeld Aomori Heartbeat, zijn de kersen die op de veiling worden verkocht echt bijzonder. Het ras is het resultaat van jarenlange kruisingen en studies die hebben geleid tot een extreme zoetheid en een levendige rode kleur. Bovendien zijn de Aomori heartbeats – zoals ze gewoonlijk worden genoemd – vrij groot (ze zijn ten minste 31 millimeter breed) en hebben ze sappig vruchtvlees. Eind jaren negentig is door de Kennan Fruit Tree Section van het Apple Research Institute van het Industrial Technology Research Center in Aomori begonnen met kruisbestuiving en proefondervindelijke experimenten met kersen

Kruising vond plaats door meer dan dertig variëteiten te selecteren. De in het lab gekweekte vruchten zijn zeer populair in Japan en bijzonder zeldzaam. Er worden er maar een paar geproduceerd, wat de hoge prijs rechtvaardigt. Het geesteskind heeft de kersen populair gemaakt en ze zijn nu in trek bij miljardairs en fijnproevers. Een pak Aomori Heartbeat kersen was in enkele minuten uitverkocht en de plaatselijke autoriteiten hebben al een campagne aangekondigd om ze te exporteren. Het is de bedoeling ze in beperkte aantallen te verkopen in winkels in Hongkong en in luxe restaurants in Japan voor een selecte, veeleisende clientèle.

Fruit in Japan tussen wetenschap en heiligheid

De uiterst zeldzame Aomori Heartbeat-kersen, het resultaat van studies en langdurig werk van wetenschappers, zijn geen alleenstaand geval in Japan. Volgens de cultuur van dit land is de vrucht iets zeldzaams en bijzonders dat bij belangrijke gelegenheden moet worden gegeven en een kostbaar geschenk is. Daarom zijn de prijzen zeer hoog en moet elke vrucht aan strenge normen voldoen. De Japan Agricultural Cooperative (JA), de nationale regelgevende instantie, stelt grootte, smaak en kleur vast om perfectie te bereiken. Meloenen, bijvoorbeeld, worden alleen in keurige rijen geteeld en worden allemaal op dezelfde hoogte geplaatst. De planten worden periodiek gecontroleerd door gespecialiseerd personeel, dat in veel gevallen besluit de meloenen uit te rusten met speciale kappen om ze tegen de zon te beschermen. Het resultaat zijn onberispelijke meloenen die tot 230 euro per stuk kosten. Dezelfde regels gelden voor mango’s, appelen en kaki’s, die het resultaat zijn van studies en experimenten in het laboratorium en van een zeer strenge controle tijdens de teelt.