Netwerkrisico’s zijn overal: waarom een VPN gebruiken

Internetgebruikers zijn zich niet bewust van de gevaren die op het internet loeren: hier leest u wat ze zijn en hoe u zich kunt beschermen

Van verlies van privacy tot phishing en andere cybercriminaliteit, dit zijn slechts enkele van de gevaren van het gebruik van het internet. Helaas zijn de meeste gebruikers zich er niet van bewust en beschermen ze zichzelf op geen enkele manier.

Het is onjuist te denken dat kinderen en jongeren de enigen zijn die eraan worden blootgesteld, maar in werkelijkheid hebben zelfs volwassenen nog weinig kennis van het web en kunnen ze dus in een val lopen. Bovendien moeten mensen vaak in volledige anonimiteit over het web surfen, zelfs voor hun werk. Uw browser openen in de “anonieme modus” is echter niet voldoende om uw privacy te beschermen. Een VPN is absoluut de beste oplossing, omdat het u in staat stelt op een volledig veilige manier over het web te surfen, anoniem te blijven en te voorkomen dat de servers persoonlijke gegevens verzamelen. Maar wat is een VPN precies? Kan het door iedereen worden gebruikt, zelfs door mensen zonder voorkennis op IT-gebied? En wat garandeert het precies? Hier vindt u alle antwoorden en oplossingen om uzelf te beschermen tijdens het gebruik van internet.

Wat zijn de risico’s van het net

Computerveiligheid, een rauwe zenuw voor de overgrote meerderheid van de gebruikers. Veel mensen lijken klaar te zijn om de gevaren van het web te onderkennen en tegen te gaan, maar in werkelijkheid beschikken zij niet over de juiste voorbereiding. Om erachter te komen wat uw niveau is, kunt u de Nationale Privacytest invullen, een vragenlijst die is opgesteld door NordVPN, een prestigieuze VPN-serviceprovider. Dit is een zeer nuttig instrument waarmee u kunt bepalen hoe goed u op de risico’s van het web bent voorbereid.

Maar wat zijn de noodlottige gevaren waarmee een gebruiker te maken krijgt wanneer hij verbinding maakt met het internet? Volgens gegevens van de Safer Internet Day 2021 komen nepnieuws, sexting-gerelateerde misdrijven, wraakporno en cyberpesten het meest voor, maar ook de diefstal van sociale accounts en de daaropvolgende chantage om geld te krijgen. De situatie is bijzonder ernstig voor jongeren, die voortdurend verbonden zijn met hun smartphones, vaak zonder filter of bescherming.

Wat is een VPN en hoe werkt het

VPN staat voor Virtual Private Network, een particulier, virtueel netwerk dat webverkeer versleutelt en uw IP-adres maskeert om uw identiteit te beschermen wanneer u verbinding hebt met internet.

Het VPN kan snel en eenvoudig worden gebruikt via specifieke applicaties: configureer gewoon de app van uw keuze, log in met uw inloggegevens en maak vervolgens normaal verbinding met internet.

In slechts enkele stappen kunt u vervolgens vanaf elk apparaat (tablet, smartphone, pc, enz.) een privékanaal (VPN-tunnel) gebruiken om in alle anonimiteit en veiligheid verbinding te maken met het web.

VPN: een technologie die geschikt is voor iedereen

Het VPN is een tool die geschikt is voor iedereen, van gewone gebruikers tot professionals.

Het is bijvoorbeeld ideaal bij toegang tot een openbare Wi-Fi, die over het algemeen minder goed beveiligd is dan een privé-Wi-Fi en kwetsbaarder is voor hackers. Met een VPN wordt uw identiteit verborgen en surft u anoniem, zonder risico.

Maar het is ook geschikt voor thuisnetwerken. In feite is het een geweldige oplossing bij online winkelen, het verzenden van berichten, het gebruik van sociale netwerken. Elke actie die we ondernemen wordt blootgelegd en kan door derden worden gebruikt: overheidsinstanties verzamelen de gegevens die we invoeren, marketingbureaus gebruiken ze om online campagnes beter te profileren, en dan zijn er nog criminelen die bankgegevens proberen te bemachtigen om ad-hoczwendel uit te voeren.

Met een VPN zijn alle online transacties volledig beschermd. Natuurlijk is dit hulpmiddel ook nuttig op professioneel niveau, met name voor degenen die hun locatie moeten maskeren en gevoelige gegevens veilig moeten beheren.

Kortom, het VPN is de perfecte bondgenoot in deze tijd van de geschiedenis, die zo geavanceerd is, maar tegelijkertijd vol risico’s en gevaren zit die moeten worden gekend en voorkomen.