Wat zijn Android APK bestanden en waarom brengen ze uw smartphone in gevaar

Acroniem voor Android Application Package, dit zijn archieven met alle middelen die nodig zijn om apps te laten werken, ze kunnen onaangename verrassingen bevatten

Wanneer u een programma op een Windows computer wilt installeren, zoekt u naar een bestand met de extensie “.exe”, dubbelklikt u erop en volgt u de installatieprocedure. In het geval van een iMac of MacBook, zoek naar een bestand met de extensie “.dmg”, dubbelklik erop en volg de instructies op het scherm.

In het geval van smartphones, is de situatie anders. Wanneer u een toepassing wilt installeren, gaat u naar de online winkel (de App Store voor iPhones, Google Play Store voor Android-toestellen), klikt u op “Download” of “Get” en wacht u tot het systeem de bewerking uit zichzelf heeft voltooid. Dat is althans wat de overgrote meerderheid van de gebruikers gewend is: weinigen weten dat Android, net als Windows en macOS, de mogelijkheid biedt om apps te installeren buiten de Play Store om. Het enige wat u hoeft te doen is een APK-bestand van een betrouwbare bron downloaden naar uw smartphone of tablet, het bestand openen en de installatieprocedure volgen.

Wat zijn Android APK-bestanden

Android APK-bestanden zijn het equivalent van “.exe”-bestanden voor Windows of “.dmg”-bestanden voor macOS en stellen u in staat nieuwe software op uw smartphone of tablet te installeren. Een acroniem voor Android Application Package, het zijn archiefbestanden die alle bestanden en elementen bevatten die nodig zijn om de gekozen app te installeren en te bedienen. Er zijn verschillende redenen waarom u apps vanuit APK-bestanden op uw apparaat wilt installeren: misschien bent u een liefhebber van softwareontwikkeling en wilt u alfa- of bètaversies van uw favoriete apps testen; of u bent op zoek naar programma’s die niet beschikbaar zijn in het land waar u woont (niet alle apps die beschikbaar zijn in de Play Store kunnen in Italië worden geïnstalleerd).

In tegenstelling tot computerbesturingssystemen is het installeren van APK’s op Android echter complexer dan het installeren van software. U moet de installatie van apps uit onbekende bronnen toestaan (in feite onofficiële apps die niet altijd beschikbaar zijn in de Google Play Store), waardoor uw apparaat wordt blootgesteld aan gevaren van verschillende aard.

Waarom Android APK-bestanden gevaarlijk zijn

Net als bij computersoftware moet u APK-bestanden van het net downloaden om ze in Android te kunnen installeren. Niet alle bronnen waarvan u downloadt, zijn echter betrouwbaar: een APK-bestand dat van een onbetrouwbare site is gedownload, kan kwaadaardige code bevatten. Eenvoudig gezegd kan een ogenschijnlijk ‘legitiem’ APK-bestand Android-malware verbergen die u vrijwillig op uw apparaat installeert.

Hackers en cybercriminelen ‘vermommen’ vaak Android-virussen en -trojanen in APK-bestanden en doen deze voorkomen als gratis versies van betaalde apps of iets dergelijks. De reden hiervoor is eenvoudig: terwijl apps in de Google Play Store worden gecontroleerd en gescand voordat ze op het toestel worden geïnstalleerd, kunnen APK-bestanden die van het web worden gedownload door iedereen en voor elk doel worden aangemaakt. Door de installatie van apps van onbekende bronnen toe te staan, wordt de “weerbaarheid” van de Android-smartphone of -tablet nog verder verlaagd, waardoor deze wordt blootgesteld aan mogelijke cyberaanvallen.