WhatsApp bevestigt: we kunnen chats wisselen van iPhone naar Android

IOS-gebruikers kunnen eindelijk vrij overstappen naar Android zonder hun kostbare WhatsApp-chats te verliezen.Wanneer komt de omgekeerde functie beschikbaar?

Na weken van geruchten, onbevestigd door WhatsApp maar indirect bevestigd door Samsung, is er nu officieel nieuws dat iPhone-bezitters die ook minstens één Android-toestel hebben blij zal maken: met een officieel bericht op zijn blog heeft WhatsApp de komst van een wizard aangekondigd om alle chatgeschiedenis van iOS-apparaten naar Android-apparaten te migreren.

Het probleem dat de nieuwe functie oplost, is dat het tot nu toe altijd mogelijk was om WhatsApp-chats van het ene iOS-apparaat naar het andere te wisselen, of van het ene Android-apparaat naar het andere, maar het is niet mogelijk om van het ene platform naar het andere te springen en de geschiedenis van de chats die zijn uitgewisseld met ’s werelds meest gebruikte messaging-app mee te nemen. Dit is lange tijd een grote beperking geweest voor degenen die hun iPhone wilden vervangen door een Android-telefoon, maar ook voor degenen die beide toestellen hadden en de account van de iPhone naar het Android-toestel wilden verplaatsen. Nu staat dit probleem op het punt te worden opgelost, althans gedeeltelijk, en, zo legt WhatsApp uit, zonder enig risico voor de privacy en veiligheid van de chats van de gebruiker.

WhatsApp iOS naar Android: hoe het werkt

Het door WhatsApp ontwikkelde systeem gaat niet via WhatsApp: alles gebeurt op de telefoons van de gebruiker, die met een USB-C/Lightning-kabel met elkaar verbonden moeten zijn. Zodra de telefoons zijn aangesloten, kan het migratieproces worden gestart. Al je chatgeschiedenis wordt van het ene platform naar het andere gemigreerd, inclusief spraakberichten, foto’s en video’s.

De gegevens worden niet naar de servers van WhatsApp gestuurd, maar gaan alleen via de kabel. Er is dus geen risico dat de chats van de gebruiker worden onderschept, noch dat ze worden gedecodeerd en dus door iemand worden gelezen.

Van nu af aan, legt WhatsApp uit, krijgen we bij het voor het eerst instellen van WhatsApp op een nieuwe telefoon de optie om van deze functie gebruik te maken.

WhatsApp van iOS naar Android: wanneer komt het

De nieuwe wizard om WhatsApp van iPhone naar Android over te zetten, is officieel aangekondigd door de messaging-app. Het is dus geen functie in beta, die er misschien nooit komt. Dat betekent echter niet dat het meteen voor iedereen komt.

WhatsApp heeft besloten te beginnen met Samsung-telefoons, en alleen die met Android 10 of later. Maar zij garandeert dat “dit slechts de eerste stap is. WhatsApp zal ernaar blijven streven deze optie voor steeds meer gebruikers beschikbaar te maken, zodat zij ervoor kunnen kiezen het platform van hun keuze te gebruiken en hun chats mee te nemen.”

In de toekomst kun je dus niet alleen WhatsApp-chats wisselen van iPhone naar Samsung, maar kun je hetzelfde doen van iPhone naar elke Android-smartphone. Maar we weten nog niet wanneer.

Geen woord echter over het tegenovergestelde proces: het verplaatsen van WhatsApp-chats van een Android-telefoon naar een iPhone. Dat kan vandaag nog, maar alleen door een versleutelde back-up van je iPhone te maken en iTunes en andere apps van derden te gebruiken.