WhatsApp van iPhone naar Android: nu voor iedereen

Het overzetten van het chatarchief van iPhone naar Android is nu mogelijk, niet alleen op Samsung Galaxy-telefoons: Google kondigt de uitbreiding van de functie aan, maar het is geel op de Android-versie

Aan het begin van september maakte WhatsApp een belangrijke en langverwachte vernieuwing officieel voor miljoenen gebruikers wereldwijd: de mogelijkheid om het chatarchief over te zetten van een Apple iPhone-telefoon naar een Samsung Android-telefoon. Tegelijkertijd werd ook aangekondigd dat deze functie binnenkort zou worden uitgebreid naar andere Android-modellen van andere fabrikanten. Nog geen twee maanden later kondigt Google nu aan dat dit het is: alle Android-toestellen zullen deze optie hebben.

Dit is geen kleine verandering, aangezien de onmogelijkheid om chats over te zetten van iPhone naar Android veel Apple-gebruikers heeft beperkt die de sprong naar Android hadden willen maken. Bovendien is het met de invoering van multi-device WhatsApp, dat zich momenteel in bètafase bevindt maar voor iedereen beschikbaar is, veel waarschijnlijker dat een gebruiker zal vragen WhatsApp te gebruiken op een gemengde Android-iOS-configuratie. Misschien een iPhone en een Android tablet. De volledige dialoog tussen beide werelden kan dus niet langer worden uitgesteld met het excuus dat end-to-endencryptie de zaken bemoeilijkt, niet in het minst omdat andere versleutelde berichten-apps (Telegram voorop) niet zulke strenge beperkingen kennen. Dus dit is wanneer en hoe je je WhatsApp-chats kunt overzetten van iPhone naar Android.

Chat WhatsApp van iPhone naar Android: hoe doe je dat

Het door Google aangekondigde mechanisme is identiek aan dat voor Samsung-telefoons: je moet de twee apparaten verbinden met een USB-Lightning-kabel (tenminste tot Apple zich niet overgeeft aan de EU en besluit USB-C te gebruiken, zoals iedereen) en, wanneer daarom wordt gevraagd tijdens de configuratie van het nieuwe Android-apparaat, een QR-code van de iPhone scannen om het proces van het overzetten van WhatsApp-chats te starten.

Op dit punt beginnen de gegevens langs de kabel te stromen, van de iPhone naar de nieuwe Android-telefoon, zonder enige stappen vanuit de cloud. Tijdens de overdracht, die even kan duren als er veel gegevens zijn, worden alle inkomende WhatsApp-berichten (op de iPhone) tijdelijk geblokkeerd, zodat ze pas aan het einde van het proces op de Android-telefoon verschijnen.

WhatsApp van iPhone naar Android: wanneer komt het

Er is een beetje een mysterie over wanneer deze nieuwe functie op alle Android-telefoons komt: Google zegt dat het al beschikbaar is op alle Pixel-telefoons (en natuurlijk Samsung Galaxy-telefoons) en dat het beschikbaar zal zijn op nieuwe smartphones die uit de fabriek komen met Android 12, maar vermeldt niet specifiek die met eerdere versies van Android.

Opgemerkt moet echter worden dat Samsung Galaxy-telefoons op dit moment nog niet over Android 12 beschikken en dat niet alle Pixel-telefoons de update naar de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem al hebben ontvangen. Het is echter wel mogelijk met deze toestellen.

Het meest waarschijnlijke is dan ook dat binnen enkele weken de mogelijkheid om chats van iPhone naar Android over te zetten in ieder geval wordt uitgebreid naar telefoons met Android 11.