WhatsApp voegt een functie toe om gearchiveerde chats te negeren

WhatsApp zou het makkelijker willen maken om chats te negeren die maanden oud zijn of groepen die te “luidruchtig” zijn. Zo werkt de nieuwe archiefmodus

Het is binnenkort wellicht mogelijk om nieuwe berichten te negeren die binnenkomen op gearchiveerde chats van WhatsApp. De nieuwe functie wordt al een tijdje getest, de eerste keer dat we erover hoorden was in oktober 2018, en is aanwezig in de 2.19.101 bèta van de WhatsApp-app.

Op dit moment, met de huidige versie van de app van de instant messaging-dienst, kun je al een chat archiveren en verbergen uit de lijst. Maar zodra je een nieuw bericht ontvangt in de gearchiveerde chat, duikt het weer op. Met de nieuwe functie zie je die chat echter niet meer, zelfs niet als er nieuwe berichten binnenkomen. Dit is ook de reden waarom deze functie “vakantiemodus” wordt genoemd: als u niet gestoord wilt worden door berichten, archiveert u de chat en ziet u ze niet meer. Als je niet gestoord wilt worden door berichten, archiveer je de chat en zie je ze niet meer. De genegeerde berichten zijn echter nog wel zichtbaar als je de chat opent, dus er gaat niets verloren en als je terugkomt van vakantie, kun je alles wat je (vrijwillig) gemist hebt zonder problemen lezen.

Hoe WhatsApp’s gearchiveerde chats veranderen

Ook in de nieuwste bèta van de app worden gearchiveerde chats in een speciaal submenu geplaatst. Op die manier hoef je niet alle chats te doorzoeken om ze opnieuw te activeren, en kun je ze gemakkelijk terugvinden, zelfs als je ze maanden geleden hebt gearchiveerd. WhatsApp-bèta’s worden gebruikt om functies te testen die niet altijd in de officiële versie worden uitgebracht. De vorige versie van de vakantie-modus, zoals te zien in de bèta van oktober, werkte bijvoorbeeld op gearchiveerde en gedempte chats, terwijl deze versie werkt op alle gearchiveerde chats.

In andere eerdere bèta’s zijn functies verschenen zoals een label voor ‘vaak doorgestuurde’ berichten, de mogelijkheid om dergelijke berichten in groepschats uit te schakelen (om spam en kettingbrieven te voorkomen), Google reverse image search direct geïntegreerd in de app, de mogelijkheid om chats te sorteren op statusupdates, en de langverwachte Dark Mode voor het donkere thema. We kunnen vandaag dus nog niet zeggen wanneer de vakantiemodus daadwerkelijk naar de officiële WhatsApp-app komt. We kunnen echter wel zeggen dat de ingenieurs er nog steeds aan werken en dat deze handige functie waar veel gebruikers op hebben gewacht voorlopig nog niet aan de kant is geschoven.