Ze zijn een van de mediafenomenen van het moment, en ze groeien ook in Italië. We hebben het over Podcasts, waarvan de betekenis nieuwe nuances heeft gekregen, vooral in tijden van pandemie. Een periode waarin zij erin geslaagd zijn wortel te schieten bij een absoluut heterogeen publiek, dat in staat is de kracht en het plezier van het woord te herontdekken in een samenleving die zo dynamisch en interactief is als de onze.
In feite gaat het om een radio- of video-uitzending die digitaal is opgenomen en op Internet beschikbaar is gesteld om te worden gedownload en op een later tijdstip te worden gereproduceerd, zelfs op een draagbare speler. In de praktijk kunt u, wanneer u toevallig een aflevering van uw favoriete radioprogramma mist, gemakkelijk naar de website van de omroep gaan en, als zij podcasts gebruiken, de aflevering opzoeken waarin u geïnteresseerd bent en deze beluisteren op uw pc of een ander draagbaar apparaat. Waar je ook bent.
Podcasts: betekenis en geschiedenis
De laatste, zeer bijzondere periode heeft ons leven ongetwijfeld veranderd en ons gedwongen onze ruimten en tijden opnieuw te definiëren. Naast e-learning en smartworking is er nog een ander fenomeen sterk in opkomst, zij het niet meer zo jong: podcasting. Het is geen toeval dat muziekstreaminggigant Spotify begin 2019 besloot om Gimlet Media, ’s werelds grootste podcastproducent, te kopen voor meer dan 200 miljoen dollar. Dit besluit getuigt van het groeiende wereldwijde belang van deze alternatieve vorm van communicatie en amusement. Alvorens te begrijpen hoe het werkt en de geschiedenis ervan te ontdekken, beginnen we bij de basis: de betekenis van podcast.
Om te begrijpen wat met podcast wordt bedoeld, moeten we ervan uitgaan dat de term voor het eerst verscheen in een artikel dat op 12 februari 2004 door Ben Hammersley voor de krant The Guardian werd gepubliceerd, en dat hij is afgeleid van de samenvoeging van de Engelse woorden iPod en cast. De vertaling van Pod verwijst rechtstreeks naar de Apple iPods die in het begin van de jaren 2000 in grote mate hebben bijgedragen tot de verspreiding van podcasting. Gieten, of uitzenden, betekent uitzenden. Als we de twee woorden samenvoegen, kunnen we bijgevolg zeggen dat de betekenis van Podcast letterlijk het uitzenden via een iPod is, of natuurlijk ook via andere reproductiemiddelen.
Om eerlijk te zijn is de geschiedenis van Podcasts nog minder recent, en kan ze worden teruggevoerd tot het einde van de jaren negentig, dankzij de komst van internetverbindingen thuis die snel genoeg waren om massale hoeveelheden gegevens te uploaden en te downloaden. In die tijd werd ook een begin gemaakt met de digitalisering van enkele van de belangrijkste instrumenten voor audioproductie. De release van de eerste iPod in 2001 deed de rest, waardoor iedereen audio-inhoud in digitaal formaat kon downloaden om altijd en overal af te spelen.
Vier jaar later, in 2005, kondigde wijlen Steve Jobs een nieuwe functie voor iPods aan, nu uitgerust met een ad-hocfunctionaliteit om podcasts te downloaden en op je apparaat op te slaan. Het heeft echter een grote sprong voorwaarts gemaakt tot 2014 voor Podcasts mainstream werden. Het massale succes van podcasts is vooral te danken aan het audioprogramma Serial, dat in zijn eentje de geschiedenis van dit medium heeft geschreven. Het is geen toeval dat dit het eerste programma is dat Podcasts een serieel karakter geeft: verschillende afleveringen worden verteld door een journalist, die een echt nieuwsverhaal vertelt, in dit geval moorden.
Het kijkerspubliek heeft nu ongeveer 250 miljoen bereikt, voor een fenomeen dat voorbestemd is om absoluut populair te worden. Ook in Europa, waaronder Italië, neemt podcasting steeds meer afstand van de loutere reproductie van radioprogramma’s op aanvraag en wordt het idee van een nieuw en origineel formaat omarmd, vooral dankzij de inzet van onafhankelijke omroepen.
Wat zijn podcasts
Nu we de oorsprong van de term podcast en de betekenis ervan hebben begrepen, zullen we ook hebben begrepen dat het vanuit een uiterst technisch oogpunt verwijst naar een audioprogramma, meestal serieel van aard met afleveringen en gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen, dat de verschillende auteurs uploaden naar speciale online platforms. Het gaat niet alleen om radioprogramma’s, hoewel het vaak voorkomt dat omroepen podcast-distributieplatforms gebruiken om herhalingen van hun programma’s op aanvraag te hosten. Op podcastplatforms kunnen we veel meer doen: niet alleen de hele serie downloaden, als de auteur die onmiddellijk beschikbaar heeft gesteld, maar ook alleen die afleveringen downloaden die ons interesseren en ons rechtstreeks abonneren op een podcast om op de hoogte te blijven van releases en nieuws.
Met enige vrees voor overdrijving kunnen we zeggen dat podcasts het gebruik van audio-inhoud hebben geherdefinieerd. Terwijl we vroeger alleen naar een radioprogramma konden luisteren wanneer het werd uitgezonden, kunnen we nu een podcast downloaden om er naar te luisteren waar we ook zijn en via het medium dat we verkiezen. Met tijden en logica die nu volledig autonoom zijn. Terwijl een radioprogramma gewoonlijk een vaste lengte heeft en wordt onderbroken door precieze pauzes en onderbrekingen, wordt een podcast daarentegen gestructureerd door vrije afleveringen en wordt hij bepaald door het onderwerp dat hij verkiest te behandelen. Er worden dus geen bijzondere eisen gesteld aan de duur en het formaat van de “transmissie”, voor een buitengewone vloeibaarheid die in feite kenmerkend is voor dit medium.
Nu men zover is, kan men zich nog steeds afvragen wat het verschil is tussen Podcasts en de meer gebruikelijke streamingtechnologie, die nu dagelijks door bijna iedereen wordt gebruikt om audio- en video-inhoud van het web te reproduceren en te downloaden. Het belangrijkste kenmerk van streaming is dat het gebruik van meerdere downloadkanalen niet mogelijk is, wat betekent dat het onmogelijk is om meerdere uitzendingen tegelijk te beluisteren.
Met Podcasts daarentegen downloaden we een echte gecomprimeerde kopie van de uitzending op de harde schijf dankzij meerdere gelijktijdige downloads, om het programma later en op een andere drager dan de PC te beluisteren.
Hoe podcasts beluisteren
Nu de betekenis van podcasts, de oorsprong en de werking van het medium zijn begrepen, lijkt het duidelijk dat het mogelijk is om op het internet podcastactiviteiten te vinden voor alle smaken en interesses. Online kunnen we seriële verhalen of nieuws over een bepaalde sector horen, maar ook radiodrama, chats tussen vrienden over een specifiek onderwerp, intieme bekentenissen, of zelfs taalcursussen en cursussen persoonlijke groei. Door de creativiteit van de auteurs en het toenemende gebruiksgemak is de horizon van podcasts potentieel onbegrensd.
Om ze te gebruiken, hebben we alleen een smartphone, computer of tablet nodig, en misschien een goede koptelefoon! Dit betekent onmiddellijke toegang tot een schat aan gratis inhoud, zonder dat u zich op een of andere dienst hoeft te abonneren. Het spreekt voor zich dat het, om echt te begrijpen waar Podcasts over gaan, gepast lijkt om te beginnen met het doorzoeken van de distributieplatforms en het beluisteren van een paar afleveringen.
Terwijl Spotify zich nog steeds in een groei- en aanloopfase in de sector bevindt, is Apple Podcasts momenteel het populairste platform voor het verzamelen en distribueren van Podcasts. Zoals uitgelegd in de vorige paragrafen, waren het de iPods van Apple die de geoliede podcastmachine op gang brachten. Op het platform dat in Cupertino wordt gemaakt, uploaden de makers van podcasts wat wordt omschreven als hun “feed”, waarmee ze aan het systeem doorgeven waar alle bestanden van de te downloaden afleveringen te vinden zijn, samen met alle andere nuttige informatie over de programmering.
Met onze iPhone kunnen we dus toegang krijgen tot Apple Podcasts via de gelijknamige applicatie, die volledig gratis uit de AppStore kan worden gedownload en die meestal standaard op Apple-apparaten wordt geïnstalleerd. Eenmaal gelanceerd, kunnen we zoeken naar een podcast door te tikken op het lens icoontje onderaan het scherm. Zodra we de podcast hebben gevonden die voor ons geschikt is, selecteren we deze om door de lijst met alle beschikbare afleveringen te scrollen en vervolgens tikken we op de gewenste aflevering om het afspelen van het geluid te starten.
Er is ook een optie om je gratis te abonneren door het logo van de podcast te selecteren en vervolgens op de knop “Abonneren” te klikken. De inhoud die we hebben besloten te volgen wordt verzameld in de Bibliotheek, en het downloaden van nieuwe afleveringen zal automatisch beginnen. Bovendien kunnen we via het menu “Ontdekken” de ranglijsten en de catalogus van Podcasts per categorie raadplegen, terwijl we via het scherm “Luisteren” nu de aflevering kunnen bekijken die op dat moment wordt afgespeeld.
Andere platforms werken op een vergelijkbare manier als Apple. Voor Android-gebruikers is de referentietoepassing Google Podcasts, ook gratis, maar op de virtuele planken van de Google Play Store. Vanaf de eerste start stelt hij ons op ons gemak door ons een lijst van de populairste podcasts aan te bieden, terwijl het zoeken op titel of onderwerp gebeurt met het pictogram dat zichtbaar is in de linkerbovenhoek. Om u te abonneren, moet u vervolgens de knop “Abonneren” gebruiken op het specifieke scherm van een podcast. Zowel op iOS als op Android zijn er andere platforms voor podcasts dan Apple Podcasts en Google Podcasts, die samen belang hechten aan de waarde van het gehoor, een zintuig dat zelfs in het tijdperk van ostentatieve beelden en social sharing koste wat het kost “weerstand” weet te bieden. Zij verschillen wat betreft interface, functies en eventuele exclusief gecreëerde inhoud, zoals bijvoorbeeld het geval is met Audible, dat eigendom is van Amazon.