Wat zijn SuperSIMs en hoe werken ze

SuperSIMs zijn speciale simkaarten die zowel kaart- als microSD-kaartsleuven bevatten. Ze zijn verkrijgbaar in China, maar kunnen ook in Europa aankomen. Hier zijn de kenmerken

Er zijn SIM-kaarten, eSIM’s en SuperSIM’s: sinds enige tijd, maar alleen in China, beginnen deze nieuwe SIM-kaarten, die we “hybride” zouden kunnen noemen, zich te verspreiden. SuperSIMs combineren een fysieke nano-SIM en een microSD geheugenkaart in een enkele kaart.

Waar zijn SuperSIMs voor? Zodat je het uitbreidingsslot niet hoeft op te offeren om er een tweede fysieke simkaart in te steken voor een dual-simtelefoon. De beschikbare ruimte in smartphones is beperkt en veel telefoons laten tegenwoordig alleen toe dat een tweede SIM-kaart in hetzelfde compartiment wordt geplaatst als de microSD. Je kunt dus niet tegelijkertijd twee fysieke simkaarten en een geheugenkaart hebben. SuperSIM’s voorzien dus in een specifieke behoefte en doen dat heel goed, maar zij hebben zowel voor- als nadelen. Hun wijdverbreide gebruik ten nadele van eSIM’s is daarom geenszins een uitgemaakte zaak.

SuperSIM: voordelen

Het eerste voordeel van het gebruik van een SuperSIM is het reeds beschreven voordeel: we hoeven de dual SIM-configuratie niet op te geven als we een microSD willen gebruiken (of, omgekeerd, we hoeven de microSD niet op te geven als we twee SIM’s gebruiken). Het is ook duidelijk dat het telefoonnummer en de gegevens op dezelfde kaart reizen, dus als we van telefoon veranderen en de SuperSIM in de andere plaatsen, hebben we ons hele archief al beschikbaar zonder te hoeven wachten op de klassieke synchronisatie van gegevens in de cloud. Ten slotte maken SuperSIM’s gebruik van zeer hoge beveiligingsstandaarden, waardoor ook onze gegevens veilig zijn.

SuperSIM’s: nadelen

Het grootste nadeel van SuperSIM’s is dat u een compatibel slot in uw smartphone nodig hebt om ze te kunnen gebruiken. Dan is er de prijs, die niet goedkoop is vergeleken met de som van de prijzen van een normale SIM en microSD geheugen. Het beheer van de uitgifte van SuperSIM’s is ook zeer complex en zou, althans in theorie, onder de verantwoordelijkheid van de telefoonmaatschappijen moeten vallen. In theorie zou dit de verantwoordelijkheid van de telefonisten moeten zijn, maar zij zijn niet uitgerust om herinneringen te produceren. Zij zouden dus ook het maken van de SIM aan fabrikanten moeten uitbesteden. Ten slotte is het niet mogelijk het geheugen te scheiden van de SIM, dus als we de SIM willen vervangen, zullen we alle gegevens in het microSD-gedeelte moeten overzetten naar een ander geheugen. En als de ruimte op het microSD-gedeelte op is, kunnen we het niet vervangen.

SuperSIM Vs eSIM

SuperSIMs worden populair in China, maar het valt te betwijfelen of ze in Europa succesvol zullen zijn. In Europa lijkt het waarschijnlijker dat eSIM’s op grote schaal zullen worden toegepast. Omdat ze virtueel zijn, bieden eSIM’s de gebruiker maximale vrijheid bij de configuratie en grote eenvoud bij het overbrengen van een nummer van de ene smartphone naar de andere. Als SuperSIM’s echter wijdverbreid zouden worden in Europa, zouden ze een interessante rol kunnen spelen: die van SIM’s die speciaal bestemd zijn voor het gebruik van streaming video content, met de daaruit voortvloeiende mogelijkheid om content te kopen en te downloaden (op dezelfde SuperSIM, uiteraard).