Wat zijn eSIMs voor telefoons en hoe werken ze

Ruimte wordt steeds belangrijker in smartphones, en om plaats te maken voor nieuwe componenten zullen we binnenkort afscheid moeten nemen van klassieke simkaarten en eSIMs omarmen

Ruimte zal alles zijn in de smartphones van de toekomst. De zoektocht naar meer ruimte voor batterijen, schermen en sensoren zal zeker slachtoffers eisen. Daarom heeft Apple besloten de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting op te offeren, maar ook de SIM-kaart kan binnenkort worden vervangen door eSIM’s.

De telefoons van tegenwoordig beschikken over de modernste functies die de vergelijking met sommige computers niet hoeven te schuwen. Maar om ze zo efficiënt te maken, hebben ingenieurs en ontwerpers in de loop der tijd in sommige onderdelen moeten “snijden”. Vooral om plaats te maken voor batterijen die steeds meer gespecialiseerde en krachtige toepassingen aankunnen. Volgens vele deskundigen zullen de klassieke SIM-kaarten binnenkort worden vervangen, zodat hun gleuven niet te veel plaats innemen. Daarvoor in de plaats komen eSIM’s, ook wel SoftSIM’s genoemd. In de praktijk gaat het om een microchip die is afgedrukt op de logische kaart van een smartphone, of elk ander elektronisch apparaat met cellulaire netwerkconnectiviteit.

Wat zijn eSIMs

In plaats van de klassieke kaart, die mettertijd alsmaar kleiner is geworden, krijgen we nu een microscopisch klein apparaatje dat alle gegevens kan bevatten die tot nu toe in de circuits van de klassieke plastic kaart waren opgeslagen. Om eerlijk te zijn, eSIMs zijn niet echt nieuw. Soortgelijke apparaten worden al gebruikt op smartphones en tablets, alleen hebben zij niet de functie van vervanging van een simkaart, maar worden zij gebruikt om gegevens op te slaan die nuttig zijn voor het gebruik van de telefoon. Geen probleem met de ICCID-code, die de SIM uniek identificeert en wordt gebruikt bij het overstappen van de ene operator naar de andere, die ook kan worden opgenomen in SoftSIM’s, of eSIM’s zoals ze bekend staan.

ESIM-voordelen

Naast de duidelijke ruimtebesparing die ontwikkelaars en fabrikanten zullen gebruiken om nieuwe functies te creëren, is het duidelijk dat eSIM’s ook voordelen voor gebruikers met zich meebrengen. Consumenten zullen minder tijd nodig hebben om van exploitant te veranderen, aangezien zij hun fysieke plastic kaarten niet meer hoeven te vervangen. Een eenvoudig telefoontje naar de klantendienst volstaat om iemands gegevens over te dragen aan de nieuwe gebruiker. Zo voorkomt u ook dat u de telefoonnummers verliest die op uw SIM-kaart zijn opgeslagen en niet vóór de verandering van operator zijn overgezet. Om nog maar te zwijgen van de problemen bij het wisselen van smartphones. Vaak is de kaart van uw oude telefoon niet compatibel met uw nieuwe (afhankelijk van het formaat, Normal, Micro of Nano). En je moet naar je operator gaan om een nieuwe aan te vragen. Dit is niet alleen tijdrovend, maar ook duur.

Hoe registreer ik een virtuele SIM

Het echte probleem met eSIM’s op dit moment is dat fabrikanten geen uniforme standaard hebben voor het gebruik ervan. Dit betekent dat het aanmaken van een eigen virtuele kaart op dit moment ingewikkelder kan zijn dan het gebruik van een klassieke SIM. Apple is een van de weinige bedrijven die in dit verband een duidelijk plan voor de gebruikers heeft gepresenteerd. Om een eSim te registreren, gaat u naar Instellingen en dan naar Mobiel. Op dat moment moeten wij even wachten en verschijnt er een informatieblad waarop wij een van de telefoonoperatoren kunnen kiezen die beschikbaar zijn in het gebied waar wij ons bevinden. U kunt dan kiezen tussen de verschillende tarieven en promoties die op dat moment beschikbaar zijn en het contract ondertekenen met de operator van uw keuze. Op dit moment is deze oplossing alleen beschikbaar op iOS. Gezien het belang van het onderwerp is het echter mogelijk dat veel andere fabrikanten binnenkort hun plannen voor virtuele SIM-kaarten zullen toelichten.