Super Mario en Luigi, het verhaal van ’s werelds beroemdste loodgieters

Het beroemdste videospelfiguur ooit heeft een zeer lange geschiedenis. Mario en Luigi maakten hun debuut in de eerste helft van de jaren tachtig

Als er één videospelfiguur is dat geschiedenis heeft geschreven, is het zeker Mario, de held van een lange en (bijna altijd) succesvolle reeks titels die het economische fortuin in positieve zin hebben doen keren van wat nu een entertainmentgigant is: Nintendo.

Het verhaal van Mario, en zijn broer Luigi, begint in 1981: de eerste verschijning van de twee loodgieters, die toen nog gewoon twee timmerlieden waren, dateert uit het eerste spel van de Donkey Kong-serie, gemaakt door het genie van Shigeru Miyamoto. Mario (die de naam draagt van een Italiaans-Amerikaanse ondernemer, Mario Segale) en Luigi moeten een mooi meisje redden dat gevangen zit bij een kwaadaardige aap die vaten naar hen gooit om hun weg te versperren. In die tijd heette Mario ‘Jumpman’ en was hij nog geen ster. Maar zijn wereldwijde explosie zou niet lang op zich laten wachten.

Geschiedenis van een icoon

Van de vele personages die de geschiedenis van de gamewereld hebben getekend, is Mario (en zijn broer Luigi natuurlijk) het meest blijvend. Zoals gezegd dateert zijn debuut in de spelscene van 1981: een carrière van 40 jaar waarin hij op pijpen, paddestoelen, schildpadden en andere mysterieuze wezens sprong. In de loop der jaren zijn de geschiedenis en het “leven” van Mario en Luigi onlosmakelijk verbonden geraakt met die van Nintendo.

Bij elke nieuwe console die werd gelanceerd, voegde het Japanse bedrijf een nieuw hoofdstuk toe aan de Mario en Luigi saga, waarbij telkens nieuwe personages werden toegevoegd. Zo zijn Princess Peach en Bowser, Yoshi en Wario en vele anderen gearriveerd. Mario is ook uit zijn “universum” gestapt en andere avonturen aangegaan: de loodgieter met snor is een autocoureur geweest (in Mario Kart), een tennisser (in Mario Tennis) of een golfer (in Mario Golf).

Kortom, een veelzijdig personage dat de laatste jaren ook op smartphones is beland. Nintendo heeft, voor zowel Android als iPhone, Mario Run, Mario Kart en Dr. Mario World uitgebracht, de eerste drie “mobiele” hoofdstukken van de historische videospelsaga.