Hoe kies je een console voor retrogaming

Sommige bedrijven hebben besloten om enkele consoles die in de jaren 80 en 90 zijn gelanceerd, nieuw leven in te blazen. Van de Super Nes tot de Atari Flashback Deluxe, dit is wat u moet kiezen

Retrogaming, een term die de laatste tijd in de mode is, omdat veel gebruikers de fascinatie van oude videospelletjes hebben herontdekt. Sommige bedrijven, die het marktpotentieel aanvoelen, hebben besloten sommige consoles die in de jaren tachtig en negentig op de markt zijn gebracht, nieuw leven in te blazen. Een van de eersten was Nintendo.

Het Japanse bedrijf lanceerde namelijk de Nintendo Nes Classic Mini, een miniatuurversie van de beroemde Nintendo, een acht-bit console die voor het eerst werd gepresenteerd in 1985. En vele andere bedrijven volgen het voorbeeld van het Japanse bedrijf. Vintage consoles, gepresenteerd op een moderne manier, geven niet alleen de “oudere” generatie de kans om een stap terug in het verleden te zetten, maar trekken ook veel belangstelling van een jonger publiek. De keuze wordt steeds groter, zowel wat videospelletjes betreft als de consoles waarover de gebruikers kunnen beschikken. Hier zijn de belangrijkste.

Nes Classic Mini

Zoals we al eerder hebben vermeld, is Nintendo teruggegaan in de tijd door de Nes Classic Mini te introduceren. De console, die er (afgezien van de afmetingen) hetzelfde uitziet als de succesvolle versie die meer dan dertig jaar geleden op de markt werd gebracht, heeft 30 vooraf geïnstalleerde spelletjes en bevat ook het klassieke joypad (er zit er maar één in de doos). De prijs van de console ligt rond de €60.

Super Nes Classic Mini

Nintendo komt naast de Nes Classic Mini ook met de Super Nes Classic Mini op de markt. De console, die vanaf 29 september 2017 te koop zal zijn, is niets meer dan een kleinere versie van de beroemde Super Nintendo, het 16-bit spelplatform dat in 1991 werd geïntroduceerd. Het bevat 21 spellen (voorgeïnstalleerd), waaronder Mario Kart, Donkey Kong Country en Street Fighter Turbo. Gebruikers die de Super Nes Classic Mini kopen (prijs ongeveer €70) zullen ook de twee historische controllers met de vier gekleurde knoppen in de doos vinden.

Sega Genesis Flashback

Herken je je de Mega Drive nog, de 16-bit console die in 1989 door Sega werd gelanceerd? Welnu, hij zal binnenkort (op 15 september) weer beschikbaar zijn dankzij AtGames, die een apparaat hebben gemaakt waarmee enkele van de beroemdste spellen van de oude console kunnen worden gereproduceerd. De Sega Genesis Flashback bevat 85 titels, waaronder Sonic, Mortal Combat en Phantasy Star. En dat is nog niet alles. Het meest interessante kenmerk van de console is de gleuf waarin je zelfs de oude Mega Drive-cartridges kunt plaatsen. De console van AtGames gaat bijna 80 dollar kosten, zo’n 67 euro.

Atari Flashback Deluxe

oudere mensen zullen zich vast nog wel de Atari 2600 herinneren, een van de eerste consoles ooit gemaakt. De console is terug, dankzij de Atari Flashback Deluxe. Dit is een replica met 101 spellen, waaronder twee draadloze controllers en twee traditionele joysticks. De Atari Flashback Deluxe is te koop voor 60 euro.

Retro Freak

Retro Freak is een hybride console, wat betekent dat je er games van meerdere platforms op kunt spelen. Retro Freak is compatibel met de originele Nintendo-, Super Nintendo- en Game Boy-cartridges (inclusief Game Boy Color en Game Boy Advance), de Sega Mega Drive en de PC Engine. Het bevat een controller die lijkt op die van de Super Nintendo en werkt ook met andere, modernere joypads. Het enige minpuntje is de zeer hoge prijs: bijna 223 euro.