Er is een Super Mario videospel dat 2 miljoen dollar waard is

Dit is de eerste aflevering van Nintendo’s beroemde serie, uitgebracht in 1985. Er is een Super Mario videospel dat 2 miljoen dollar waard is.

Het heet “retrogaming” en bestaat in feite uit het cultiveren van een cultus van “ouderwetse” videospellen. Op Ebay stromen de advertenties voor oude PlayStation- of Super Nintendo-exemplaren binnen, die duizenden of honderdduizenden dollars opbrengen. Videospelletjes die een revolutie in de geschiedenis van het medium teweegbrachten, kunnen echter nog hogere prijzen opbrengen. Natuurlijk hangt veel af van de staat van bewaring van het voorwerp, veel van de omstandigheden. Beide waren zeker voor Super Mario Bros., dat in 1985 in Japan werd uitgebracht op het Nintendo Entertainment System (NES). Zelfs Shigeru Miyamoto en Takashi Tezuka, de scheppers van het grootste icoon van de game, hadden zich niet kunnen voorstellen hoeveel geld er betaald zou worden voor een perfect bewaard gebleven editie van het platformspel.

Waarom Super Mario Bros. zo belangrijk is voor verzamelaars

Misschien weet niet iedereen het, maar de eerste verschijning van de Italiaanse loodgieter was niet in het allereerste gepubliceerde spel van de Mario Bros. saga. In plaats daarvan was het in 1981, in het spel Donkey Kong, ook ontwikkeld door Nintendo’s geniale programmeur Shigeru Miyamoto. In Donkey Kong, duidelijk geïnspireerd door de gelijknamige film King King uit 1933, moest Mario (toen nog “Jumpman” genoemd) een vrouw redden uit de klauwen van een aap door steigers te beklimmen en gevaarlijke rollende vaten te ontwijken.

Een andere curiositeit: we kennen Mario’s achternaam niet, maar als we erop moesten gokken, zou het “Segale” zijn. Mario Segale is in feite een Italiaanse ondernemer die betrokken is bij de vastgoedontwikkeling in Seattle en eigenaar is van het gebouw waar vroeger de kantoren van Nintendo waren gevestigd.

Hoeveel is er betaald voor het zeldzame exemplaar van Super Mario Bros, het duurste videospel ooit

Het Super Mario Bros dat de krantenkoppen haalde, zit nog in de originele verpakking en is ter kwaliteitsbeoordeling voorgelegd aan een organisatie die gespecialiseerd is in de beoordeling van zeldzame exemplaren van videospellen. De organisatie heet WataGaming en heeft een goed ingeburgerd en universeel aanvaard classificatiesysteem dat van invloed is op de prijs van het spel. In het geval van Super Mario Bros. was de beoordeling 9,8 A+ op 10.

Een ander interessant deel van dit verhaal is wie het exemplaar heeft verkocht: het is Rally, dat beleggers in staat stelt om aandelen in dure verzamelobjecten te kopen en geld te verdienen wanneer deze worden verkocht. Investeerders in Super Mario Bros. kregen een rendement van 900%.

De uiteindelijke prijs? Maar liefst 2 miljoen dollar. Een absoluut record, hoger dan het 1,5 miljoen dollar kostende exemplaar van Super Mario 64 dat in juli werd verkocht en de 870.000 euro van The Legend of Zelda. Een Super Mario Bros. cartridge, klaarblijkelijk met andere functies, was verkocht voor een aanzienlijk bedrag, maar bij lange na niet voor 2 miljoen.

Ah, is het je opgevallen? Het zijn allemaal Nintendo-spellen.

Giuseppe Giordano