Hoe ver weg staan de Aarde en de Maan

In dit artikel komt u te weten hoe lang het duurt om bij de Maan te komen, hoe ver de Aarde van deze satelliet staat en hoe afstanden worden gemeten.

Weten hoe ver de Maan van de planeet Aarde staat is een van de grote vragen van de wereld, die door specifieke studies is beantwoord. In werkelijkheid is de afstand tussen de aarde en de maan geen uniek getal, omdat hij afhangt van de positie van de planeet en haar satelliet. Daarom hebben velen zich in de loop van de vorige eeuw afgevraagd: “Hoe lang duurt het om bij de maan te komen?” en hebben zij experimenten in die zin uitgevoerd.

De studie van maanmetingen

De eerste studies in deze tijd dateren zelfs van de oude Grieken, die aan de hand van maansverduisteringen hadden vastgesteld dat de afstand ongeveer 60 aardstralen bedroeg: een maat die heel dicht ligt bij de waarde die tegenwoordig met de modernste instrumenten wordt gemeten. Een van de vroegste wetenschappelijke experimenten was dat van Doug Currie die in 1969 een lasermeetexperiment van de Maan uitvoerde om uit te vinden hoe lang het duurt om bij de Maan te komen.

De afstand Aarde-Maan

Op de vraag “Hoe lang duurt het om bij de Maan te komen?” is er geen eenduidig antwoord, want hoewel er een gemiddelde afstand van 384.400 km is, kan deze variëren van een minimum van 363.300 tot een maximum van 405.500 kilometer. De maan draait om de aarde met een beweging die één siderische maand duurt, dat is 27 dagen, zeven uren, 43 minuten en 12 seconden. Omdat de baan elliptisch is, hangt de afstand af van waar de maan zich op dat moment bevindt.

Hoe lang duurt het om bij de maan te komen

Toen de afstand eenmaal was bepaald, was het belangrijk om uit te zoeken hoe lang het zou duren om bij de maan te komen om reizen daarheen te plannen. In werkelijkheid kan deze vraag niet eenduidig worden beantwoord. De eerste expeditie duurde drie dagen op de heenweg en slechts 11 uur op de terugweg. Tegenwoordig doet de Space Shuttle er ongeveer 18 uur over.

De eerste reizen naar de maan

Het meten van de afstand tussen de aarde en de maan was ook een eerste vereiste voor reizen naar de satelliet. De komst van de ruimtevaart opende ook de mogelijkheid om de maan te verkennen, een van de projecten die deel uitmaakten van de ruimtewedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. De eerste mens die voet zette op de satelliet was op 20 juli 1969. Neil Armstrong, de commandant van de Apollo 11, was de eerste astronaut die voet zette op het maanoppervlak.

De landing werd herdacht met een gedenkplaat die op het maanoppervlak werd achtergelaten. Verschillende missies volgden, zes in totaal, maar na de jaren zeventig verloren de maanlandingen aan belangstelling, hoewel de automatische sonde-landingen nog enkele jaren werden voortgezet. Rond de jaren 2000 werd de maanverkenning hervat, zij het steeds alleen met op afstand bediende sondes. In deze jaren begon China ook zijn eigen maanverkenningen.

De studie van de Maan

Het antwoord op de vraag “Hoe lang duurt het om naar de Maan te gaan?” was slechts de eerste van de grote vragen die de mens zich stelde over zijn satelliet. Een daarvan is de geleidelijke beweging van de maan weg van de aarde: zoals het Luna Laser Ranging experiment heeft aangetoond, verwijdert de satelliet zich elk jaar 3,8 cm verder van onze planeet. Dit betekent dat de afstand tussen de aarde en de maan ook verandert. Het fenomeen hangt af van de sterkte van de getijden. Dit betekent dat de maan onmiddellijk na haar vorming veel dichter bij de aarde stond dan nu het geval is.

Als onderdeel van de studie van de maan is ook haar samenstelling zeer fascinerend. Haar inwendige samenstelling is nog niet volledig bekend, maar er wordt verondersteld metallisch ijzer in de kern te zijn, samen met nikkel en zwavel.

De oppervlakte van de maan

Een van de interessantste onderwerpen van discussie na de afstand Aarde-Maan is het maanoppervlak. In de loop van duizenden jaren heeft de mens meer dan eens geprobeerd kaarten van de maan te maken. De eerste dateert van 3000 v. Chr., toen een illustratie werd getekend op een graftombe. Maar een nauwkeuriger concept van deze kaarten ontstond in de 17e eeuw, toen astronomen het zichtbare gezicht begonnen te tekenen.

Het oppervlak van de maan is verdeeld in zeeën en kraters, hoewel de eerste niet uit water bestaan maar eigenlijk basaltvlaktes zijn. De aanwezigheid van water in maankraters wordt echter verondersteld. Aan de andere kant is het zeker dat er ijsformaties zijn. Er wordt ook gespeculeerd dat er water in de satelliet kan zitten.