Maanbasis uit de 3D-printer

Een ambitieus project wil een maaninfrastructuur maken uit de 3D-printer: Een Texaans bedrijf plant samen met twee architectenbureaus geheel nieuwe bouwtechnologieën die zijn aangepast aan de moeilijke omgeving.

Het Texaanse bedrijf Icon wil een maanbasis bouwen – met behulp van 3D-printen. Het in Austin, Texas gevestigde bedrijf bouwde eerder het eerste 3D-geprinte huis dat in de VS werd goedgekeurd en werkt al jaren aan nieuwe bouwtechnologieën.

Project wordt gefinancierd door NASA

In het nu gelanceerde project “Olympus” wil Icon samen met twee architectenbureaus de buiten-wereldse constructie plannen en uitvoeren. De betrokken architectenbureaus zijn Big – Bjarke Ingels Group en Search+ (Space Exploration Architecture). NASA steunt het project financieel. Icon zal de financiering gebruiken om zijn 3D-printtechnologie, materialen en software verder te ontwikkelen.

Uitdaging op de maan

Er zijn tal van uitdagingen op de maan, zoals grote temperatuurschommelingen, diepe kraters en hoge straling. Om een maanbasis permanent te maken, moeten op de maan robuuste structuren worden gebouwd die een betere bescherming bieden tegen hitte, straling en micrometeorieten dan metalen of opblaasbare habitats kunnen bieden.

De maanbasis moet landingsplatforms en habitats omvatten. Icon wil hiervoor volledig nieuwe technologieën ontwikkelen die op een geautomatiseerde manier infrastructuur kunnen bouwen.

De nadruk ligt op de veiligheid van de astronauten. “Als architecten en ontwerpers streven wij ernaar ambitieuze ruimtes te creëren die het menselijk leven verrijken”, leggen de oprichters van Search+ uit, die al ervaring hebben met ruimteonderzoek.

In samenwerking met NASA’s Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama, zal Icon verschillende verwerkings- en printtechnologieën testen. De tests zullen helpen bij het ontwerpen van prototype-elementen voor een additief constructiesysteem op ware schaal dat infrastructuur op de maan zou kunnen printen.

Artemis: NASA-project op de maan

De achtergrond van het Olympus-project is NASA’s Artemis-programma, in het kader waarvan NASA een permanente aanwezigheid op de maan tot stand wil brengen. NASA’s Artemis-project kort uitgelegd:

Dit artikel verscheen eerst op ons partnerportaal Mission Additive.