WhatsApp neemt afscheid van Windows Phone en Blackberry vanaf 1 januari 2018

WhatsApp stopt vanaf 1 januari 2018 met werken op BlackBerry OS en Windows Phone 8. Dit is wat u moet doen om voorbereid te zijn

WhatsApp stopt met werken vanaf 1 januari 2018. Dit is niet de klassieke hoax die dagelijks rondgaat op de instant messaging applicatie, maar een waar nieuws dat een groot aantal gebruikers zal treffen. WhatsApp stopt namelijk met het bieden van ondersteuning aan toestellen met het besturingssysteem BlackBerry OS, BlackBerry 10 en Windows Phone 8

De medewerkers van de instant messaging applicatie hadden al aangekondigd te willen stoppen met het ondersteunen van smartphones met het BlackBerry besturingssysteem en Windows Phone. De beslissing komt voort uit de wens van WhatsApp om haar inspanningen te richten op de besturingssystemen die het meest door gebruikers worden gebruikt (Android en iOS), zodat zij zo snel mogelijk nieuwe functies kan ontwikkelen. Het einde van de ondersteuning betekent niet dat bezitters van een smartphone met BlackBerry OS geen gebruik meer kunnen maken van WhatsApp, maar dat ze heel eenvoudig een beperkte versie van de applicatie zullen hebben en geen updates meer zullen ontvangen.

Wat gebeurt er vanaf 1 januari 2018 met BlackBerry OS-smartphones

Het einde van de ondersteuning voor BlackBerry OS- en Windows Phone-smartphones zal het gebruik van WhatsApp beperken. Er worden geen updates meer uitgebracht en als er een fout wordt ontdekt, zijn gebruikers overgeleverd aan hackers en krijgen zij geen enkele bescherming. Het is niet de eerste keer dat WhatsApp de ondersteuning voor een besturingssysteem verwijdert: op 30 juni 2017 gebeurde dat al met Nokia-telefoons die het Symbian S60-besturingssysteem gebruikten.

Om het probleem op te lossen, zullen gebruikers met een smartphone met BlackBerry OS gedwongen worden een nieuw toestel te kopen als ze WhatsApp met alle nieuwe functies willen blijven gebruiken. Gebruikers met een Windows Phone 8-toestel kunnen hun toestel upgraden naar Windows Phone 8.1 en de applicatie zonder beperkingen gebruiken (dit kan op alle smartphones van Microsoft).

Welke smartphones zullen de komende jaren niet langer compatibel zijn met WhatsApp

In de komende maanden zal WhatsApp de ondersteuning voor andere oudere besturingssystemen blijven verwijderen. Volgens het tijdschema zal WhatsApp vanaf 31 december 2018 niet meer werken op Symbian S40-telefoons en vanaf februari 2020 op smartphones met Android 2.3.7 of eerder. Naar alle waarschijnlijkheid zullen in de komende maanden andere, nu nog weinig gebruikte mobiele OS-en worden toegevoegd. Wat kunnen gebruikers doen om te voldoen aan de nieuwe “richtlijnen” van WhatsApp? Update hun smartphone of koop een nieuwe.