sku

Kort voor stock keeping unit, SKU is een uniek numeriek identificatienummer dat verwijst naar een specifiek voorraadartikel in de inventaris of productcatalogus van een detailhandelaar. De SKU wordt vaak gebruikt om het product, de productmaat of het type en de fabrikant te identificeren. In de detailhandel maakt de SKU deel uit van het back-end voorraadbeheersysteem en stelt een detailhandelaar in staat een product in zijn voorraad te volgen dat zich in magazijnen of in winkels bevindt.

Zijn SKU en serienummer hetzelfde?

Nee. Hoewel SKU’s en serienummers er mogelijk hetzelfde uitzien, hebben ze afzonderlijke doelen. SKU’s worden gebruikt in de context van voorraad voordat een artikel wordt verkocht, en serienummers worden gebruikt in de context van eigendom. Serienummers helpen bij het verifiëren van de garantie dat er iets kapot gaat met software of apparatuur en kunnen helpen bij het terughalen van gestolen of verloren items. Verder hebben veelvouden van hetzelfde artikel dezelfde SKU maar unieke serienummers.

Wat is het verschil tussen SKU, PLU en UPC?

In tegenstelling tot SKU’s en serienummers zijn de verschillen tussen PLU’s (prijs opzoeken), UPC’s (universele productcode) en SKU’s minder duidelijk. Alle drie de categorieën codes zijn combinaties van getallen die iets over een specifiek item identificeren, en soms overlappen die identiteiten voor eenvoud of efficiëntie.

UPC-codes worden door de fabrikant ingevoerd en identificeren hetzelfde product in verschillende winkels. SKU’s worden echter door de detailhandelaar ingesteld, dus soms is de SKU anders als de fabrikant de UPC voor een artikel heeft gewijzigd nadat het naar winkels is gedistribueerd. Om deze reden zijn de meeste UPC- en SKU-codes hetzelfde, maar soms zijn ze anders, afhankelijk van de winkel en het item zelf.

Een PLU wordt gebruikt voor producten die per gewicht, volume of hoeveelheid worden verkocht. Deze algemene codes zijn doorgaans slechts 4 of 5 cijfers korter en worden toegewezen door de International Federation for Produce Standards (IFPS). Supermarkten kunnen de PLU al dan niet gebruiken als de SKU voor een artikel, maar in het algemeen worden PLU’s gebruikt om POS-transacties en voorraadupdates gemakkelijker en sneller te maken.