UPC

Een universele productcode (UPC) is een uniek 12-cijferig nummer dat wordt toegewezen aan handelswaar die zowel het product identificeert als de verkoper die het product verkoopt. De UPC op een product wordt door de fabrikant aangebracht en verschijnt doorgaans naast de streepjescode van het artikel, de machineleesbare weergave van de UPC. UPC’s worden veel gebruikt door veel landen, waaronder de Verenigde Staten, de Europese Unie, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada.

UPC-verificatie van controlecijfers

De eerste zes cijfers van de UPC zijn het unieke identificatienummer van de verkoper. Alle producten die een leverancier verkoopt, hebben dezelfde eerste zes cijfers in hun UPC’s. De volgende vijf cijfers zijn het unieke referentienummer van het product dat het product identificeert binnen de productlijn van een leverancier. Het laatste nummer wordt het controlecijfer genoemd dat wordt gebruikt om te controleren of de UPC voor dat specifieke product correct is.

De controle van het controlecijfer werkt als volgt, met behulp van de UPC 438571639853 als voorbeeld:

  1. De cijfers op de oneven posities worden bij elkaar opgeteld: 4 + 8 + 7 + 6 + 9 + 5 = 39
  2. Dat aantal wordt vermenigvuldigd met 3:39 x 3 = 117
  3. De cijfers op de even posities (behalve het 12e cijfer) worden bij elkaar opgeteld: 3 + 5 + 1 + 3 + 8 = 20
  4. Dit bedrag wordt opgeteld bij de waarde in stap 2: 117 + 20 = 137
  5. Het controlecijfer is het getal dat, wanneer opgeteld bij die som (137), gelijk is aan een veelvoud van 10: 137 + 3 = 140, daarom is het controlecijfer voor de bovenstaande UPC 3, dat verschijnt als het laatste cijfer van de UPC.

Elke keer dat een UPC wordt gelezen, meestal door een scanner die de streepjescode leest, wordt deze berekening uitgevoerd. Als het controlecijfer verschilt van het cijfer dat wordt berekend, weet de computer dat er iets mis is met de UPC.

UPC versus SKU

In tegenstelling tot door de fabrikant gedrukte UPC’s die ongeacht de detailhandelaar zijn gestandaardiseerd, zijn voorraadhoudende eenheden (SKU’s) afhankelijk van de individuele winkel die het product van de fabrikant verkoopt. Ze worden aangewezen door de winkelier en worden gebruikt om de voorraad bij te houden. Veel detailhandelaren gebruiken de UPC van het artikel voor de eenvoud als SKU, maar soms zal de SKU anders zijn als de fabrikant de UPC voor een artikel heeft gewijzigd nadat het door de detailhandelaar is ontvangen.

Hoe u een UPC-code krijgt

Iedereen die het UPC-systeem wil gebruiken, moet eerst rechten aanvragen via GS1 (voorheen de Uniform Code Council), de internationale organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van UPC’s en andere standaarden. GS1 keurt het bedrijfsvoorvoegsel goed, een code van 6-9 cijfers die wordt gebruikt in elke UPC die de fabrikant maakt. Vervolgens maakt de fabrikant een nummer voor elk uniek product zodat de code 11 cijfers genereert en een controlecijfer genereert met behulp van de bovenstaande stappen om de volledige 12-cijferige UPC te maken.