Google Authenticator back-up: hoe codes te herstellen

Wil je binnenkort van telefoon wisselen en wil je je Google Authenticator-codes niet verliezen? Hier is een eenvoudige gids voor het formatteren van uw oude telefoon

Twee-factorauthenticatie is een van de meest effectieve manieren om de veiligheid van uw online accounts en de gegevens daarop te verbeteren. En, zoals algemeen wordt aanbevolen, het gebruik van apps om passcodes te genereren biedt een nog grotere mate van veiligheid dan het ontvangen van SMS-berichten.

Google Authenticator is een app waarmee u precies dat kunt doen, gemakkelijk en gratis op Android en iOS smartphones. Wanneer we een twee-factor authenticatie moeten uitvoeren om toegang te krijgen tot een dienst die compatibel is met Google Authenticator, hoeven we alleen maar de app te openen en het token te lezen. Maar wat gebeurt er als we een nieuwe smartphone kopen? Hoe kunnen we de toegangscodes herstellen en hoe krijgen we ze op het nieuwe apparaat?

Hoe kunnen we de codes van Google Authenticator herstellen

Google heeft helaas speciaal voor dit geval een wizard beschikbaar gesteld waarmee u een nieuw apparaat kunt toevoegen waarop Authenticator kan worden geïnstalleerd en de tokens voor twee-factorauthenticatie kunnen worden gegenereerd. In dezelfde procedure verwijdert u natuurlijk de oude smartphone die eerder als tweede verificatiefactor werd gebruikt.

Het eerste wat u moet doen om uw Google Authenticator-codes op te halen, is de app installeren op uw nieuwe Android-smartphone of iPhone. Daarna moet u, vanaf uw computer, naar de Google-pagina met verificatie op basis van twee factoren gaan en u aanmelden. Authenticator vertelt u welke smartphone u momenteel gebruikt en toont u een knop om van toestel te veranderen. Klik op ‘Telefoon wijzigen’ en voer het telefoonnummer in van de smartphone die u wilt gebruiken (uw nieuwe smartphone) en of u de codes per sms of telefoongesprek wilt ontvangen.

Nu gaat u naar uw nieuwe toestel en klikt u in de Authenticator-app op ‘Start > Lees streepjescode’. U moet nu uw nieuwe smartphone gebruiken om de streepjescode te lezen die op uw computerscherm is verschenen. Wanneer u de zescijferige code op uw telefoon ziet verschijnen nadat u de streepjescode hebt gescand, voert u de streepjescode in op uw computer en klikt u vervolgens op “Verifiëren en opslaan”.

U moet dit proces herhalen voor alle services die u hebt gekozen om te gebruiken met twee-factorauthenticatie via Google Authenticator (bijvoorbeeld aanmeldingen bij uw Apple-, Amazon-, Dropbox- of Facebook-profielen). Maar wees heel voorzichtig: voordat u de Authenticator-app van uw oude telefoon verwijdert, moet u er zeker van zijn dat u alle beveiligde profielen naar de nieuwe telefoon hebt verplaatst, anders worden ze geblokkeerd.