Met het huidige tekort aan kleine Smart TV’s als gevolg van de op handen zijnde uitschakeling van digitale terrestrische, neemt het risico toe om een geïmporteerde tv in de schappen aan te treffen: Dit verandert er voor de kopers
Nu de uitschakeling voor de deur staat en de eerste zenders van RAI en Mediaset op 20 oktober van codering veranderen, is het digitale terrestrische koorts: duizenden Italianen haasten zich om een nieuwe tv te kopen om naar alle gratis zenders te kunnen blijven kijken en zijn met name op zoek naar een kleine, goedkope Smart TV voor in de keuken of andere achterkamers. Deze modellen zijn nu schaars en geïmporteerde TV’s keren terug in de schappen van supermarkten en elektronicaketens.
Dat wil zeggen, TV’s die voor andere markten, al dan niet Europese, zijn geproduceerd en die, gezien de verkooppiek in Italië, naar Italiaanse winkels worden overgebracht om te voldoen aan de vraag die wordt veroorzaakt door de uitschakeling naar digitale terrestrische TV’s van de tweede generatie. Deze TV’s zijn altijd op de markt geweest, vaak tegen zeer voordelige prijzen, maar vandaag de dag lopen degenen die ze kopen, net als in het verleden, het risico problemen te krijgen als ze niet weten dat ze geïmporteerd zijn. De hardware van de Smart TV verandert niet, ook al gaat het om een geïmporteerde TV, maar de instellingen, software en garantie kunnen heel anders zijn dan die van een TV die specifiek voor de Italiaanse markt is geproduceerd. Laten we eens kijken waarom.
Geïmporteerde Smart TV: wat is er anders
Vanuit technisch oogpunt, beeldschermkwaliteit, audiokracht en slimme functies, verandert er meestal niets tussen een Smart TV voor de Italiaanse markt en een geïmporteerde: het model is hetzelfde, geproduceerd in het Verre Oosten met exact dezelfde functies en componenten.
De eerste onaangename verrassing zou echter kunnen zitten in het LCN-nummeringssysteem: Logical Channel Numbering. Dat wil zeggen, in het automatische kanaalnummeringssysteem, dat voor tv’s die uitdrukkelijk voor de Italiaanse markt worden geproduceerd, een specifiek wettelijk kader moet volgen, zoals vastgelegd in Wetsdecreet 177 van 31 juli 2005: wie een tv koopt, hoeft hem alleen maar aan te zetten, de kanalen af te stemmen en dan vindt hij ze altijd op dezelfde plaats op de afstandsbediening.
Elk land heeft zijn eigen LCN-nummeringssysteem en tv’s verlaten de fabriek met het nummeringssysteem van de landen waarin ze zullen worden verkocht. Als Italië echter aanvankelijk niet tot de opgenomen landen behoorde, zoals bij veel geïmporteerde TV’s het geval is, dan gebeurt er iets heel onaangenaams: de LCN-nummering werkt niet en de TV-kanalen worden “versnipperd” met nummers die niet overeenkomen met die van normale TV’s.
Het is altijd mogelijk om dit te verhelpen door de nummering van alle kanalen handmatig te wijzigen, maar dat is beslist niet handig, terwijl het in sommige gevallen mogelijk is om dit automatisch te doen door een land in te stellen met een nummering die lijkt op de Italiaanse. Een klassiek geval zijn de geïmporteerde Samsung Smart TV’s, die terugvallen op de Italiaanse nummering als ze zijn ingesteld op Polen. Maar het is niet de gemakkelijkste operatie.
Import Smart TV’s: let op de garantie
Het tweede probleem met geïmporteerde TV’s betreft de garantie. Alle fabrikanten moeten ten minste twee jaar wettelijke garantie bieden op elektronische apparaten (een jaar als u met een BTW-nummer koopt), en veel grote fabrikanten bieden langere garanties op vlaggenschipproducten.
In het geval van geïmporteerde televisies is het probleem echter niet hoe lang de garantie duurt, maar hoe u uw rechten kunt uitoefenen in het geval van een defect product. Alle fabrikanten moeten ermee instemmen een product gratis te repareren als het nog onder de garantie valt, zelfs als het om een geïmporteerde TV gaat, hetzij in hun eigen werkplaatsen, hetzij in erkende werkplaatsen.
In het geval van een Italiaanse TV wordt het defecte product daarom heel vaak per koerier bij de klant thuis opgehaald en wordt het gerepareerde product vervolgens afgeleverd, terwijl het bij geïmporteerde TV’s soms de klant is die het defecte product naar de dichtstbijzijnde werkplaats moet brengen. Het probleem is echter dat er in Italië vaak maar een heel klein aantal werkplaatsen is (meestal maar één in de provincie Milaan, of één in Milaan, één in Rome en één in Napels).
Nu is het duidelijk dat als je in een elektronicawinkel in Rosolini in de provincie Syracuse een geïmporteerde Smart TV koopt, misschien een mooie 60-70 inch, en je moet ermee naar Milaan om hem te laten repareren (en dan weer terug te halen), het net is alsof de garantie niet bestond. Of, net zo vaak, biedt de fabrikant de diensten van een erkende technicus bij de klant thuis aan, maar alleen tegen betaling (maar de te vervangen onderdelen zijn gratis: u betaalt voor de “reis”).
Kortom, geïmporteerde TV’s zijn producten waarmee “voorzichtig” moet worden omgegaan: het is altijd beter om zeker te zijn van wat u koopt, en dan met kennis van zaken te kiezen.