Robocalls, of robotgesprekken, zijn telefoongesprekken die mechanisch via computersoftware worden gevoerd. Het doel van deze oproepen is om iets te verkopen aan de mensen aan de andere kant van de lijn of om een poging tot oplichting te initiëren.
Hoewel Duitsland nog weinig last heeft van het robocall-fenomeen, verspreidt de zwendel zich snel in andere landen. Vooral de VS, Spanje, Italië, Frankrijk, het VK en Argentinië worden getroffen, waar het percentage maandelijkse spambellen per gebruiker nu in de dubbele cijfers loopt.
Het bedrijf Hiya, ontwikkelaar van een app om robocalls te identificeren, schat dat er alleen al in de VS in 2018 zo’n 26 miljard pogingen tot deze “telefoon rip-off” waren, en de trend is stijgende.
De twee hoofddoelen van robocalls
Proberen om producten of diensten te verkopen aan degenen die gebeld worden, is de onschuldige versie van robocalls. Veel gevaarlijker zijn de oplichtingspogingen om de gebelde te misleiden.
Hiya heeft echter niet alleen de cijfers voor de afzonderlijke landen geanalyseerd, maar ook een lijst opgesteld van de meest voorkomende oplichtingspogingen. Deze omvatten:
- Bankrekeningfraude: De beller doet zich voor als een medewerker van de bank van de gebelde persoon en probeert vertrouwelijke informatie te verkrijgen waarmee hij toegang kan krijgen tot de rekening van het slachtoffer.
- Creditcardfraude: De fraudeurs gebruiken verschillende trucs om te proberen de creditcardnummers van de slachtoffers te bemachtigen. Daarbij doen zij zich vaak voor als bankbedienden die de gebelde persoon willen “helpen” met een fictief probleem dat zich heeft voorgedaan. Er zijn zelfs gevallen geweest waarin de fraudeurs hotelkamers hebben gebeld uit naam van de receptie om kredietkaartgegevens op te vragen en te “bevestigen”.
- Kidnapping en afpersing: Bij deze zwendel worden telefoonnummers willekeurig gebeld en wordt de gebelde personen gevraagd losgeld te betalen omdat een familielid of vriend zou zijn ontvoerd.
Wangiri scam: Robocalls van dit type staan ook bekend als ping-oproepen. In dit geval wordt een kort gesprek gevoerd zonder direct contact. De gebelde personen moeten worden verleid om terug te bellen naar het internationale nummer dat op het scherm zichtbaar is. Het resultaat is dat ze, wanneer ze terugbellen, peperdure kosten moeten betalen voor een obscuur servicenummer.
- Neighbour scam:Met behulp van VoIP-software wordt hier geprobeerd de eerste cijfers van telefoonnummers van buren na te bootsen. De bellers wordt wijsgemaakt dat een vriend, kennis of bedrijf uit de directe omgeving belt.
- Loterij gewonnen:De bellers wordt wijsgemaakt dat zij de hoofdprijs in een loterij hebben gewonnen. Om de prijs in ontvangst te kunnen nemen, moeten zij echter eerst een bepaald bedrag betalen.