PlayStation 5 vs Xbox Series X: wie verkocht het meest

Beide next-gen consoles zijn als warme broodjes over de toonbank gegaan, maar er is een groot verschil in toestelverkoop tussen PS5 en Xbox Series X|S.

Een paar maanden na hun respectievelijke lanceringen is het tijd voor de PlayStation 5 en Xbox Series X om de balans op te maken. De twee next-gen consoles van respectievelijk Sony en Microsoft, die beide in november 2020 zijn gelanceerd, hebben zoals elk jaar de grootste brokken van de gamemarkt veroverd. Maar welke van de twee consoles verkocht meer?

Zeker, de verkoop van beide consoles werd beïnvloed door de wereldwijde coronavirus pandemie. Voorraadtekorten als gevolg van productieproblemen en lange levertijden hebben een reeds complexe situatie onder druk gezet. Ook de verkoop werd beïnvloed, hoofdzakelijk via internetkanalen, zowel tijdens de voorverkoopfase als na de lanceringsdatum. En dan waren er nog geen rijen op de avond voor de lancering, zoals we die in voorgaande jaren hadden leren kennen: het verbod op mensenmassa’s heeft de fabrikanten van de next-gen consoles er in feite toe aangezet zich uitsluitend op die situaties met een laag risico te verlaten. Alle ingrediënten voor een bitterzoet recept.

PlayStation 5, verkoopcijfers

Gelanceerd op 12 november (een week later in Europa), verkocht de PlayStation 5 alleen al in 2020 4,5 miljoen stuks. Dit wordt bevestigd door cijfers van Sony, die, over cijfers gesproken, reeds een toename van 7,6 miljoen toestellen tegen 31 maart 2021 hebben geraamd. Dit zijn indrukwekkende cijfers, en een snelle vergelijking met het verleden laat zien dat ze niet veel verschillen van de lancering van de PlayStation 4 op hetzelfde moment in 2013.

Kijken we naar recentere tijden, dan zien we dat de PS4 de grens van 115 miljoen exemplaren heeft weten te bereiken, met alleen al in de laatste drie maanden van 2020 1,4 miljoen verkochte exemplaren (maar het apparaat is nu bijna volledig uit productie). Uit Sony’s rapport bleek ook dat 87 procent van de PS5-gebruikers zich heeft aangemeld voor PlayStation Plus, dat inmiddels 47,4 miljoen abonnees telt.

Xbox Series X, verkoopcijfers

Wat Sony’s Xbox Series X-console betreft, komen de cijfers niet van Sony, maar van Daniel Ahmad, een marktanalist bij Niko Partners. Op Twitter schat Ahmad dat er ongeveer 3,5 miljoen exemplaren zijn verkocht, ver achter Sony’s cijfers voor zijn vlaggenschipconsole.

Volgens Ahmad was het de vertraging van Microsoft bij het starten van de productiefase van de Series X|S die het verschil maakte, vóór Sony’s PS5. Voeg daarbij de eerder genoemde gevolgen van de pandemie, die onvermijdelijk een situatie verslechterde die toch al niet al te rooskleurig was voor het hoofdkwartier in Redmond.

PlayStation 5 Vs Xbox Series X: wie heeft er gewonnen?

Als de cijfers kloppen, is de winnaar de PlayStation 5. Het is een goed resultaat voor Sony, dat zelfs in deze kritieke tijden erin is geslaagd om op te klimmen naar de top van het verkooppodium in het gaming console-landschap.