De behoeften van de werknemers zijn topprioriteit

Het thuiskantoor in de Corona-pandemie was voor veel werknemers een grote uitdaging. NTT’s Intelligent Workplace Report onthult dat dit bedrijven ertoe aanzet zich te herbezinnen op en te focussen op het welzijn van werknemers.

NTT’s Intelligent Workplace Report laat zien dat Covid-19 de empowerment van werknemers bovenaan de agenda van bedrijven heeft gezet. Bijna vier vijfde van de ondervraagde bedrijven wereldwijd is het ermee eens dat het thuiskantoor tijdens de pandemie een uitdaging voor de werknemers was. Problemen met de werkplek en connectiviteit, gevoelens van isolement en een gebrek aan speciale werkplekken hebben allemaal bijgedragen.

Volgens het rapport, waarin 1350 respondenten in 19 landen werden ondervraagd, is 87 procent van alle respondenten en 80 procent van de deelnemers aan de enquête in de EU van mening dat de behoeften van werknemers centraal zullen staan bij de toekomstige inrichting van de werkplek. 75% (EU: 68%) van de bedrijven is van mening dat werknemers de keuze en de mogelijkheid zouden willen hebben om op kantoor te werken als dat veilig is. 89% (EU: 85%) is van mening dat tijd voor persoonlijke ontmoetingen belangrijk is voor teamwerk of voor ontmoetingen met klanten.

Er zijn duurzamere strategieën nodig

Ondernemingen worden nog steeds geconfronteerd met tal van uitdagingen in verband met Corona en moeten daarom een duurzamere strategie ontwikkelen om hun geografisch verspreide werknemers op de lange termijn een veilige en comfortabele werkplek te bieden. Hoewel 89% (EU: 84%) van de bedrijven het belang van de werknemerservaring als een belangrijke strategische onderscheidende factor beschouwt, is slechts 38% (EU: 35%) zeer tevreden over hun capaciteiten in dit opzicht.

Tot dusver heeft minder dan een derde van alle bedrijven (totaal: 31%, EU: 29%) zijn IT-strategie aangepast om de werkomgeving van de werknemers aan de nieuwe omstandigheden aan te passen, en aanzienlijk minder dan de helft (totaal: 43%, EU: 42%) heeft al nieuwe communicatie- en productiviteitstools ingevoerd. In veel gevallen hebben werknemers hun persoonlijke apparaten en toepassingen mogen gebruiken, waardoor het risico op inbreuken op de beveiliging enorm is toegenomen. In feite heeft slechts 46 procent (EU: 38 procent) zijn IT-beveiligingscapaciteiten vergroot om de veiligheid van zijn organisatie en werknemers te waarborgen.

“De verbonden werknemer – zijn welzijn en de ervaring van de werknemer – moet centraal staan in de toekomstige werkplekstrategie. Mensen helpen verbonden te blijven en hun gegevens veilig te houden, is essentieel voor de zorg voor het personeel en het behoud van de productiviteit en effectiviteit,” aldus Marilyn Chaplin, Chief Human Resources Officer, NTT Ltd. “Dit moet echter worden ondersteund door een langetermijnstrategie voor digitale transformatie, met de introductie van nieuwe technologieën, beleid en natuurlijk training om ervoor te zorgen dat werknemers zich op hun gemak voelen met de nieuwe platforms.”

“We moeten ervoor zorgen dat onze werknemers zich op hun gemak voelen met de nieuwe platforms,” voegt ze eraan toe.”

Werkplekstrategie voor het kantoor van morgen

Volgens het rapport bekijkt 44 procent (EU: 40 %) van de bedrijven nu al de algemene kantoorinrichting en hoe deze het best kan worden aangepast aan de nieuwe behoeften van de werknemers.

Als het gaat om de vraag hoe in het algemeen met kantoorruimte moet worden omgegaan, zijn de respondenten verdeeld:

  • Meer dan een derde (34%) van de mondiale C-level executives wil kantoorruimte inkrimpen, terwijl aan de andere kant bijna een kwart (24%) van plan is om te gaan inkrimpen. De meesten zijn het echter eens over een meer specifiek en flexibel gebruik van fysieke ruimte om een meer collaboratieve omgeving mogelijk te maken.
  • 45% (EU: 38%) van de bedrijven wil videoconferenties/videosamenwerkingsruimten installeren om telewerkers en werknemers op kantoor met elkaar in contact te brengen.
  • 31 procent (EU: 25%) wil creativiteits-/denkkamers inrichten.
  • Meer dan een kwart (totaal: 27%, EU: 26%) wil de ruimte voor individuele werkplekken op kantoor inperken, terwijl 30% (EU: 29%) van de respondenten vindt dat er meer vergaderruimtes moeten komen.

Tijd voor de werkplek van de toekomst

Nadat hun bedrijf zich de afgelopen maanden heeft aangepast aan de uitdagingen als gevolg van de pandemie, is meer dan de helft (55%) van de mondiale C-level executives stellig van mening dat het nu tijd is om de werkplek van de toekomst te creëren.