Digitisers van Duitse KMO’s

Elf systeemhuizen en dienstverleners hebben zich met Cisco verenigd in de Innovation Alliance. Samen helpen zij KMO’s op een zeer pragmatische manier met digitalisering.

Het modewoord “digitalisering” roept bij KMO’s vaak gevoelens van angst en eenzaamheid op. Dit was het resultaat van de studie “Psychologie van digitalisering” die de Innovation Alliance, een samenwerkingsverband van Cisco-partners, heeft uitgevoerd bij 500 besluitvormers in het MKB. Volgens de studie gaat de digitale transformatie van hun bedrijf voor een derde van de respondenten gepaard met dergelijke negatieve gevoelens. Bijna de helft van de besluitvormers beschouwt het als een risico.

De hindernissen in de hoofden van de mensen zijn soms groter dan de werkelijke uitdagingen. Bij de Innovatie Alliantie, tenminste, zo zien ze het. Elk van de twaalf leden heeft reeds projecten voor klanten uitgevoerd die de digitalisering van bedrijfsprocessen inhielden. De IT-specialisten willen deze ervaring nu doorgeven aan andere bedrijven en hen mogelijke concepten voor hun bedrijf laten zien op basis van praktische oplossingen. “Wij helpen Duitse KMO’s op een zeer concrete manier bij het implementeren van digitaliseringsstrategieën”, vat Frank Haines, Chief Sales Officer bij Inforsacom Logicalis en woordvoerder van de alliantie, het samen. “De focus ligt op praktische oplossingen, niet op vage ideeën!”

Frank Haines, Chief Sales Officer bij Inforsacom Logicalis, is woordvoerder van de Innovatie Alliantie.

Frank Haines, Chief Sales Officer bij Inforsacom Logicalis, is woordvoerder van de Innovatie Alliantie.

Het initiatief heeft zich in maart voor het eerst publiekelijk uitgesproken over de studie. De twaalf IT-bedrijven hadden elkaar al aan het begin van het jaar gevonden. Afgezien van de fabrikant Cisco, die de alliantie heeft opgericht, bestaat deze uitsluitend uit dienstverleners: Systeemhuizen, managed service providers en software- en adviesbureaus. Onder hen bevinden zich bekende bedrijven als Leitwerk, Pan Dacom, PCO en de ACP-dochter SWS (zie “Aanvullende informatie”).

Tastbare concepten

De twaalf leden worden verenigd door hun pragmatische aanpak. Zij zijn niet geïnteresseerd in “de publicatie van de zoveelste blauwdruk voor digitalisering”, verklaart Carsten Heidbrink, Managing Director van SME Sales bij Cisco. Daarvan zijn er al genoeg in de grote klantensector. In het MKB moeten bedrijven “tastbare concepten” aangereikt krijgen waarmee ze de transformatie kunnen beginnen “zonder te wachten op het grote masterplan”.

Een stap in deze richting is de samenstelling van een catalogus van oplossingen die de partners hebben gerealiseerd voor bedrijven uit de verwerkende industrie, de handel, de logistiek en de financiële dienstverlening, alsmede voor de publieke sector. De verzameling bevat meer dan 80 scenario’s, die elk kort worden geschetst. Dit zijn oplossingen voor verschillende specialistische gebieden die een breed spectrum bestrijken – van het traceren van bedrijfsmiddelen tot proactief onderhoud en WLAN-analyses.

Carsten Heidbrink, Managing Director Midmarket Sales bij Cisco, is geïnteresseerd in tastbare oplossingen.

Carsten Heidbrink, Managing Director Midmarket Sales bij Cisco, is geïnteresseerd in tastbare oplossingen.

Digitale procesketens

Verschillende scenario’s komen van het systeemhuis Inneo uit Ellwangen, waarvan de wortels liggen in product lifecycle management (PLM). De Zwaben hebben analoge technologieën vervangen en end-to-end digitale procesketens van ontwikkeling tot productie tot stand gebracht voor enkele verborgen kampioenen in het MKB. Tot de klanten behoren de medisch-technische toeleverancier Brasseler uit Lemgo, Gaugler & Lutz, een specialist voor materialen in lichtgewicht- en sandwichconstructies uit Aalen, of de toeleverancier voor de automobielindustrie Hirschvogel uit Denklingen. Wat Peter Behnisch, Executive Vice President bij Inneo, opmerkelijk vindt aan dergelijke digitaliseringsprojecten, is dat de beginfase niet over technologie gaat. Het oplossingsscenario en het beoogde voordeel staan veeleer op de voorgrond. “De discussie met de klant begint altijd met het bedrijfsproces.”

Peter Behnisch, Executive Vice President bij Inneo, ziet meer dan alleen technische uitdagingen in digitalisering.

Peter Behnisch, Executive Vice President bij Inneo, ziet meer dan alleen technische uitdagingen in digitalisering.
Aanvullende informatie
Channelpartners van Cisco bundelen hun competentie

De Innovation Alliance is begin dit jaar tot stand gekomen. Zu dem Kompetenzverbund haben sich der Hersteller Cisco und elf Unternehmen aus dessen Channel – Systemhäuser, Managed Service Provider, Software- und Beratungshäuser – zusammengeschlossen:

  • Cisco (Garching bei München)
  • Damovo (Düsseldorf)
  • Entiretec (Dresden)
  • Inforsacom Logicalis (Neu-Isenburg)
  • Inneo (Ellwangen)
  • Leitwerk (Appenweier)
  • Pan Dacom (Dreieich)
  • PCO (Osnabrück)
  • Relayr (Berlin)
  • Schweickert (Walldorf)
  • SWS (Hauzenberg / Regensburg)
  • XevIT (Ettlingen)

Auch wenn die Initiative zur Gründung der Innovation Alliance von Cisco ausging, ist der Hersteller laut Carsten Heidbrink, Managing Director Mittelstandsvertrieb bei dem Netzwerkriesen, nur eines von zwölf gleichberechtigten Mitgliedern. Der Verbund sei „keine Cisco-and-Friends-Veranstaltung“. Woordvoerder van de alliantie is Frank Haines, Chief Sales Officer bij Inforsacom Logicalis.

Aanvullende informatie
500 miljoen dollar voor de digitalisering van Duitsland

Het Amerikaanse bedrijf Cisco kondigde in maart 2016 aan dat het binnen drie jaar in totaal 500 miljoen dollar zou investeren in de digitalisering van de Duitse economie. Het programma is bedoeld om de ontwikkeling van innovaties, de verhoging van de IT-beveiliging, alsmede onderwijs en opleiding te bevorderen. Een essentieel onderdeel van “Deutschland Digital” is sinds dit jaar de Innovatiealliantie, waarmee de fabrikant zijn partnernetwerk activeert. De twaalf ondernemingen hebben samen meer dan 2.000 mensen in dienst op 40 locaties in heel Duitsland. Volgens Cisco brengen zij samen ervaring mee uit meer dan 1.000 digitaliseringsprojecten.

Uitwisseling van middelen

In de alliantie wisselen de leden niet alleen ervaringen uit, maar ook knowhow en deskundigen op het gebied van projecten. In de zoekfase hebben de partners zich geconcentreerd op het aanvullen van elkaar in regionaal opzicht en wat betreft hun scala aan competenties. Bovendien ontwerpt een overkoepelend portefeuilleteam gestandaardiseerde diensten die een uniforme aanpak impliceren en die alle huizen tegen een uniforme prijs kunnen verkopen. Het eerste aanbod, dat al klaar is voor de markt, is een veiligheidsbeoordeling op basis van ISO 27001.

Dat de Innovatiealliantie in een behoefte in de markt voorziet, bleek uit de roadshow die de partners in maart en april hebben gehouden. 750 KMO’s schreven zich in voor de evenementen in Düsseldorf, Frankfurt/Main, Hamburg, Leipzig, Stuttgart en München. De capaciteit was echter slechts berekend op 50 deelnemers. Met sommige bedrijven die moesten worden weggelaten, werden individuele workshops georganiseerd.