Software grafische kaart voor tablets als secundaire monitor

Wie nu in het thuiskantoor met een notebook werkt en geen extra monitor ter beschikking heeft, realiseert zich al snel dat een klein notebookscherm vaak niet genoeg is. Met de Spacedesk-software kunnen bijvoorbeeld Android-tablets of iPads als extra monitors worden gebruikt.

Wie tegenwoordig op kantoor op een PC of met een notebook en docking station werkt, heeft minstens één groot beeldscherm tot zijn beschikking, vaak zelfs twee. Wie nu naar een kantoor aan huis moet verhuizen en niet beschikt over een werkkamer met de passende PC-infrastructuur of ten minste een extra monitor, heeft nu een probleem. Want op een notebook met zijn relatief kleine scherm kun je bepaalde taken onderweg goed uitvoeren, maar voor dagelijks kantoorwerk met een permanent geopende Outlook en nu ook extra samenwerkingstools is er gewoon te weinig schermruimte. Met de Spacedesk-software van de fabrikant Datronicsoft uit Augsburg kan een Android-tablet, een iPad of zelfs een andere notebook via software als extra monitor dienen. De verbinding tussen de primaire Windows-notebook en de andere apparaten wordt gemaakt via een LAN- of WLAN-verbinding. TCP/IP-tethering via USB is ook mogelijk.

Virtuele grafische kaart

Op het primaire apparaat, hoogstwaarschijnlijk een notebook, wordt de Spacedesk-stuurprogrammasoftware geïnstalleerd, bestaande uit een Windows-client en een WDDM-stuurprogramma. Er verschijnt dan een extra grafische adapter onder Windows 10, en een extra aansluiting van de bestaande grafische adapter onder Windows 8.1 en 7. Het bureaublad van het primaire apparaat kan worden uitgebreid of gespiegeld, net als bij conventionele extra monitoren. De Spacedesk software stuurt de gecomprimeerde scherminformatie naar het secundaire apparaat via het lokale netwerk. De Spacedesk viewer software moet daar geïnstalleerd zijn. Het kan worden gedownload voor Windows, voor iOS in de Apple App Store en voor Android in Google Play of de App Store van Amazon. Bovendien kan een HTML5-browser als viewer dienen. Alleen Firefox wordt hier momenteel niet ondersteund.

Spacedesk is momenteel nog in bètaversie en kan zowel privé als binnen het bedrijf gratis worden gebruikt. Een afzonderlijke bedrijfslicentie is alleen nodig voor grote volumes, de wederverkoop van de software, branding of integratie in eigen producten.