Teccle Groep: Startup met ongewone lancering

De Teccle Groep betreedt het kanaalstadium met twee bang for the buck. In een paar weken tijd heeft de startup uit Frankfurt de managed service provider ADD en het cloudadviesbureau Acontech overgenomen. Zij hebben betrekking op twee kernonderwerpen van de dienstengroep.

Nieuwkomers in het kanaal hebben gewoonlijk een paar jaar nodig totdat zij een structuur en een zeker profiel hebben gevormd. Het is daarentegen vrij ongebruikelijk dat een onderneming bij wijze van spreken op de tekentafel wordt gepland en dat de verschillende eenheden die in het uitgewerkte bedrijfsmodel passen, op de markt worden gekocht. In het algemeen zijn er bij de Teccle Groep, die in augustus 2020 werd opgericht, veel dingen anders dan bij klassieke systeemhuizen. En zo hoort het ook. Want de vier directeuren die de in Frankfurt gevestigde start-up leiden, willen onder de noemer “IT services rethought” een moderne dienstverlener voor het MKB opbouwen. “Het is tijd voor nieuwe benaderingen in de IT-industrie”, benadrukt Klaus Kaiser, Managing Partner van het bedrijf.

In concreto betekent modern dat Kaiser en zijn medestrijders IT-diensten niet opvatten als een tijd-voor-geld-business, maar als managed services, d.w.z. continue, gestandaardiseerde diensten die tegen een maandelijkse vergoeding worden geleverd. En modern betekent ook “cloud first”, en daarom is cloudconsulting al vanaf het begin een van de kerncompetenties van Teccle. “De motor van onze groep wordt een managed cloud provider waar we al het andere omheen bouwen”, legt de voormalige Microsoft-manager uit.

Twee overnames in vier weken

Er is nog veel concept. Het Hessische bedrijf heeft echter al twee belangrijke stappen gezet. Deze week heeft het officieel de managed service provider ADD IT & Consulting van Saarbrücken overgenomen. Eind vorig jaar kondigde Teccle al de overname aan van het “born-in-the-cloud”-bedrijf Acontech, met hoofdkantoor in Fürth. Twee verdere overnames zijn gepland voor het einde van het kwartaal. Het doel is acht tot twaalf dienstverleners onder de paraplu van de groep te brengen, die operationeel onafhankelijk zullen blijven en onder hun eigen merk zullen blijven opereren. Tegelijkertijd moeten zij elkaar binnen de organisatie aanvullen met hun kerncompetenties, zodat synergieën kunnen worden benut. In het ideale geval zal elk afzonderlijk huis zich in deze constructie sneller en beter ontwikkelen dan het op eigen kracht zou kunnen, zo luidt het idee.

“De mogelijkheid om in de Teccle Groep ons aanbod gericht verder uit te breiden, tegelijkertijd van de competenties van de andere groepsleden te profiteren en toch een hoge mate van autonomie te behouden, heeft ons van de oplossing overtuigd”, meldt Siegbert Gergen, Managing Partner bij ADD. Samen met zijn partner Jörg Zimmerling zal hij verantwoordelijk blijven voor de operationele activiteiten van de dienstverlener. Bovendien hebben de twee ondernemers in het kader van de verkoop een financieel aandeel in de Teccle Groep genomen. ADD is al meer dan 30 jaar actief op de markt. Het in Saarland gevestigde bedrijf, dat momenteel zo’n 30 mensen in dienst heeft, biedt infrastructuurdiensten aan in een eigen datacentrum. Daarnaast ondersteunen ze klanten bij het uitvoeren van cloudscenario’s op Azure.

Digitaliseringspartner

Acontech is een dienstverlener die zich voor 100 procent richt op cloud. Het bedrijf, dat Stefan Zenkel bijna tien jaar geleden oprichtte, hanteert een uitgesproken adviesaanpak en ziet zichzelf als digitaliseringspartner voor zijn klanten. Aanbiedingen zoals Microsoft 365 en Azure dienen de Microsoft-partner als middel om werkwijzen te veranderen, organisatiestructuren en -processen opnieuw te ontwerpen of innovatieve bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Met deze aanpak is Acontech snel gegroeid en heeft nu ruim 50 mensen in dienst. Net als Gergen en Zimmerling zal Zenkel het door hem opgerichte bedrijf blijven leiden, en ook hij zal als aandeelhouder in Teccle participeren. Daarnaast zal de expert binnen het concern optreden als technisch directeur voor cloud computing.

Zenkel laat weten dat de mogelijkheid om “actief deel te nemen aan de ontwikkeling van het concern” voor hem aanleiding was om Acontech te verkopen. Als eerste investering kon zijn bedrijf een leidende rol spelen bij het vormgeven van de Teccle Groep vanaf het begin. Een klassieke overname door een groter systeemhuis of een financiële investeerder zou daarentegen voor hem geen optie zijn geweest. De dienstverlener zal zich ook in de toekomst blijven richten op de Microsoft Cloud. Door te netwerken met deskundigen die competenties hebben op andere technologiegebieden en door een soepele samenwerking binnen de groep, kan Acontech de ontwikkeling van het bedrijfsleven “met meer kracht” aansturen.

Om een dergelijke groep op te bouwen is kapitaal nodig, dat blijkbaar in voldoende mate beschikbaar is. Achter Teccle staat de in Bremen gevestigde investeringsmaatschappij FMC, die de overnamestrategie financiert. Kaiser en zijn medebestuurders Sven Kalisch, Thomas Schmidt en Markus Wolf hebben ook aandelen in de onderneming. De drie financiële deskundigen vormden voordien het team van de Frankfurter investeringsfirma Kalisch & Schmidt Mittelstandspartner (KSM). Tenslotte behoren de eigenaars van de overgenomen dienstverleners tot de kring van aandeelhouders, aangezien het Teccle-model voorziet in een rendementsparticipatie in de groep. Als managing directors nemen zij ook deel aan centrale beslissingen en bepalen zij samen met het managementteam in Frankfurt de strategie.

Aanvullende informatie

Investeerders stappen in het ICT-kanaal

De investeringsmaatschappij FMC, die als investeerder de ontwikkeling van de Teccle Group heeft gefinancierd, staat in de rij van bedrijven als Aurelius, Fulcrum, Triton, VR Equitypartner of Waterland. In de afgelopen een of twee jaar hebben zij allen steeds meer geïnvesteerd in systeemhuizen en andere dienstverleners. Nog maar enkele jaren geleden was het IT-kanaal relatief oninteressant voor private equity-bedrijven, zoals consultant Mike Bergmann uit Uelzen opmerkt. Hij begeleidde de aankoop van Acontech door Teccle. Volgens hem was het bedrijfsmodel van systeemhuizen lange tijd niet transparant genoeg voor financiële beleggers. “Met de toenemende standaardisering en industrialisering van de dienstverlening is het voor hen veel berekenbaarder geworden om te investeren in IT-dienstverleners.”

Full Service Provider

Kaisers agenda voor toekomstige investeringen omvat meer cloud-specialisten, maar ook traditioneel georiënteerde huizen. Voor hem betekent “cloud first” niet “alleen cloud”. Hij is ervan overtuigd dat het geen zin heeft om alles wat bedrijven momenteel ter plaatse doen naar de cloud te migreren. “De huidige en toekomstige eisen die zich bij de digitalisering van het MKB voordoen, kunnen alleen via hybride scenario’s in kaart worden gebracht.” Aangezien de Teccle Groep zal optreden als een full-service provider, moet zij ook klassieke systeemintegratie bieden. Dit is de enige manier waarop het op holistische wijze aan de behoeften van de klanten kan voldoen. “Duitse KMO’s, d.w.z. bedrijven met 100 tot 2.000 zitplaatsen, hebben behoefte aan een betrouwbare adviseur die de essentiële IT-gebieden uit één hand aanbiedt.”

Hoewel Teccle met zijn eerste overnames een hoog tempo aanhoudt, zegt Kaiser dat omvang niet het doel is waar hij en zijn collega-directeuren naar streven. De overnames zijn meer bedoeld om zo snel mogelijk een gedifferentieerde dienstenportefeuille met breed gediversifieerde expertise op te bouwen. Op lange termijn mag het aantal deelnemingen echter niet te sterk toenemen. “We willen wendbaar blijven,” zegt de IT’er. “Dat is de top stelregel voor ons. ”