Teccle Groep breidt uit naar het noorden

De Teccle Groep heeft al zijn vierde overname aangekondigd sinds zijn eerste verschijning op het toneel in december 2020. Nu neemt de in Frankfurt gevestigde start-up het in Rostock gevestigde MSP Smea over. Verdere overnames zullen spoedig volgen.

De Teccle Groep voert haar masterplan klap voor klap uit. Begin april kondigde de in Frankfurt gevestigde start-up de overname aan van het systeemhuis EDV-BV uit Opper-Palts, en vandaag kondigt zij de overname aan van het Rostockse MSP Smea IT. De Microsoft-partner blijft operationeel grotendeels onafhankelijk en opereert verder onder zijn eigen naam. De twee beherende vennoten Torsten Prehn en Christian Bartsch, die hun functies zullen blijven uitoefenen, zullen als onderdeel van de transactie een financieel belang in de groep nemen. Tegelijkertijd zullen zij deel gaan uitmaken van het Teccle management.

Met de overname van Smea breidt de formeel in augustus 2020 opgerichte vormingsdienstengroep haar aanwezigheid uit naar Noord- en Oost-Duitsland. Naast het hoofdkantoor heeft het in Rostock gevestigde bedrijf nog vestigingen in Hamburg en Berlijn. “Smea IT is voor ons een technologisch belangrijke bouwsteen in de uitbreiding van onze dienstverlening,” verklaart Sven Kalisch, Managing Partner bij Teccle. Het bedrijf brengt “de hoogste expertise in hybride cloudscenario’s”. Bovendien breidt de overname de competentie van de groep uit op de technologische gebieden communicatie en telefonie. En last but not least: “Smea heeft de status verdiend van een vertrouwde adviseur onder klanten”.

Directe CSP-partner

Als hechte Microsoft-partner hebben de Noord-Duitsers een directe status binnen het Cloud Solution Provider (CSP)-programma. Naast Azure en Microsoft 365 houden zij zich ook bezig met klassieke infrastructuur, enterprise content management, beveiliging en unified communications. Andere technologiepartners van Smea zijn D.velop, Fujitsu, HPE, HP Inc, Sennheiser, Sophos, Starface en Veeam. Het bedrijf levert nu het merendeel van zijn diensten als beheerde diensten. Ongeveer 60 procent van de omzet komt uit langlopende servicecontracten.

“Om technologisch leider in de markt te blijven, moeten wij ons als IT-dienstverleners concentreren op bestaande kerncompetenties en marktsegmenten”, verklaart Christian Bartsch de verkoop van Smea aan Teccle. Door de toenemende complexiteit van IT wordt het steeds moeilijker om middelgrote klanten de oplossingen die ze nodig hebben voor hun digitale transformatie vanuit één bron aan te bieden. “De enige logische stap vanuit ons standpunt is dan ook de krachten en know-how te bundelen”.

Gecentraliseerde organisatie

De hoofden achter Teccle hebben zich ten doel gesteld een landelijke dienstverleningsgroep te vormen met tien tot twaalf leden. Het doel is te voorzien in de volledige IT-behoeften van middelgrote ondernemingen. Beheerde diensten spelen een belangrijke rol in de dienstenportefeuille van de Hessians. Tegelijkertijd streven zij een “cloud-first”-strategie na die hand in hand gaat met diepgaande expertise op het gebied van klassieke infrastructuur. Zij zijn ervan overtuigd dat in veel behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen momenteel het best kan worden voorzien met hybride oplossingsscenario’s. Smea streeft al sinds 2015 een cloud-first aanpak na. “We hebben al vroeg besloten om naast Microsoft de CSP-business uit te breiden”, meldt Bartsch.

Vóór de overname van EDV-BV in april nam Teccle in december 2020 het cloudadviesbureau Acontech over, met het hoofdkantoor in Fürth, en enkele weken later in januari het MSP ADD IT & Consulting uit Saarbrücken. De huidige overname in het noorden voegt een 20-koppig team toe, zodat de groep nu meer dan 170 mensen in dienst heeft. De afzonderlijke bedrijven opereren als grotendeels onafhankelijke eenheden binnen een gedecentraliseerde organisatie. Door elkaar met hun verschillende competenties en zwaartepunten aan te vullen, ontstaat een holistische dienstenportfolio.

Met Teccle krijgen de eigenaren van de overgenomen dienstverleners in principe een rendementsaandeel in de groep. Als directeuren nemen zij ook deel aan centrale beslissingen en bepalen zij de algemene strategie samen met het managementteam in Frankfurt. De start-up wordt gesteund door de in Bremen gevestigde investeringsmaatschappij FMC, die de groeistrategie financiert. Verdere overnames volgen deze maand en in juni, kondigt Teccle mede-oprichter Kalisch aan.