Rooten verwijst naar het proces waarbij root-toegang wordt verleend tot subsystemen van het mobiele Android-besturingssysteem op Android-gebaseerde mobiele apparaten zoals smartphones en tablets.
Concreet betekent het rooten van een mobiel Android-apparaat het toevoegen van een Linux-applicatie genaamd “su”, wat staat voor SuperUser, waarmee applicaties en opdrachten op het apparaat kunnen worden uitgevoerd met verhoogde rechten. Omdat het mobiele Android-besturingssysteem de Linux-kernel als kern gebruikt, geeft het rooten van een mobiel Android-apparaat vergelijkbare maar beperktere toegang als op Linux-besturingssystemen.
Voorbeelden van acties die een gebruiker kan uitvoeren op een apparaat met roottoegang zijn onder meer het uitvoeren van applicaties met machtigingen op beheerdersniveau, het wijzigen van beperkte systeeminstellingen en applicaties, het instellen van draadloze tethering, het aanpassen van het uiterlijk van het apparaat en het verwijderen en vervangen van het besturingssysteem van het apparaat door een nieuwere of een ander mobiel besturingssysteem.
Waarom zou je een Android-apparaat willen rooten?
Gebruikers kiezen er vaak voor om hun apparaten te rooten als een manier om beperkingen of beperkingen te omzeilen die door de hardwarefabrikanten of de apparaatdrager aan het apparaat zijn gesteld. Door rooten kan het apparaat echter worden blootgesteld aan beveiligings- en stabiliteitsproblemen, en het kan ook de garantie van het apparaat in gevaar brengen.
De gevaren van rooten kunnen variëren van het uitvoeren van acties door de gebruiker die het systeem kunnen wijzigen en onbruikbaar maken (het apparaat “bricking”) tot toepassingen die toegang hebben tot superuser-opdrachten en deze uitvoeren zonder medeweten van de gebruiker.
Bovendien zal het rooten van een Android-apparaat vaak de garantie van apparaatfabrikanten en providers ongeldig maken. En hoewel gebruikers hun apparaat in de meeste gevallen kunnen verwijderen, kunnen digitale sporen van het apparaat dat eerder werd geroot, achterblijven en als gevolg daarvan het garantiebeleid schenden.
Rooten versus jailbreaken
Rooten wordt vaak gezien als de Android-versie van jailbreaking, een proces dat meer controle geeft aan gebruikers van mobiele Apple iOS-apparaten. Zowel rooten als jailbreaken zijn ontworpen om gebruikers verhoogde beheerdersrechten over hun apparaten te geven, maar jailbreaken gaat een paar stappen verder dan rooten vanwege de strengere beperkingen van Apple op hun iOS-apparaten.
Jailbreaking stelt gebruikers bovendien in staat om het iOS-besturingssysteem aan te passen en applicaties te installeren en te gebruiken die niet officieel zijn goedgekeurd door Apple via een proces dat sideloading wordt genoemd. In veel gevallen staan Android-apparaten beide acties toe zonder eerst de telefoon te rooten.