slr

SLR, een afkorting van single-lens reflex, is een type camera dat een interne reflexspiegel bevat waarmee gebruikers door de optische zoeker kunnen kijken om te zien wat de lens ziet en wat er wordt vastgelegd wanneer een foto wordt gemaakt. Wanneer de ontspanknop wordt ingedrukt, legt de camera het beeld vast door de spiegel opzij te klappen en het licht door te laten naar de lichtontvanger.

SLR versus DSLR-camera’s

Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten camera’s is dat de SLR beelden op film vastlegt en de DSLR (digital single lens reflex camera) beelden digitaal vastlegt. Op het LCD-scherm kunnen DSLR’s ook een digitale live-weergave van de zoeker weergeven, en u kunt ook reeds gemaakte foto’s bekijken. Terwijl de SLR zijn beelden op film opslaat, slaat de DSLR zijn beelden op een geheugenkaart op. Een ander kenmerk dat de digitale camera biedt, is de mogelijkheid om video op te nemen.

Enkele overeenkomsten tussen de twee zijn het gebruik van een spiegel in de camera en de mogelijkheid om meerdere lenzen op één camerabehuizing te gebruiken.

Zijn spiegelreflexcamera’s verouderd?

Met de opkomst van digitale fotografie blijven alleen professionele fotografen of camerahobbyisten spiegelreflexcamera’s gebruiken. Er zijn meer DSLR-camera’s op de markt en veel filmliefhebbers hebben hun toevlucht genomen tot het kopen van vintage spiegelreflexcamera’s. Filmcamera’s van professionele kwaliteit staan ​​erom bekend dat ze beelden van betere kwaliteit en hogere resolutie kunnen vastleggen dan hun handiger digitale tegenhangers. Hierdoor zijn spiegelreflexcamera’s niet helemaal achterhaald maar worden ze door de gemiddelde consument minder vaak gebruikt.