Lifebooks met meer prestaties en beveiligingsfuncties

In de nieuwe Lifebook U7310 brengt Fujitsu een schakelbaar privacyscherm. Bovendien is hij, net als de superlichte 13,3-inch premium apparaten U9310 en U9310X, uitgerust met Intel CPU’s uit de Comet Lake-familie, die nu ook vPro ondersteunen. Dit geldt ook voor de Stylistic Q7310 2-in-1 tablet.

Fujitsu vernieuwt de hardware in de Lifebook U-serie zakelijke notebooks en de Stylistic Q7310 2-in-1 tablet. Intel levert nu ook processoren van de tiende Core-generatie met vPro-ondersteuning en het zijn juist deze die hun weg vinden naar de Fujitsu-apparaten. De CPU’s behoren tot de Comet Lake familie, die nog steeds gefabriceerd wordt in een 14 nanometer proces. Vergeleken met de Whiskey Lake CPU’s hebben ze een iets hogere klokfrequentie. Bovendien zijn de nieuwe Lifebook-modellen nu uitgerust met Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 en Thunderbolt 3. Optioneel is ook LTE beschikbaar.

Lifebook U7310 met ePrivacy-filter

Met de Lifebook U7310 biedt Fujitsu nu ook een zakelijke notebook die kan worden besteld met een privacyscherm dat met één druk op de knop kan worden ingeschakeld. De functie vernauwt de kijkhoek van het scherm en voorkomt zo dat onbevoegden naar het 13,3-inch scherm met Full HD-resolutie kunnen kijken. Extra privacy- en beveiligingsfuncties zijn onder meer een mechanisch vergrendelbare webcam, een vingerafdruk- of PalmSecure-sensor, een smartcardlezer en TPM 2.0. Voor Windows Hello is naast de webcam ook een infraroodsensor ingebouwd. Het zorgt er ook voor dat het toestel automatisch wordt vergrendeld als de gebruiker zich verwijdert. Verpakt in een magnesium behuizing weegt de U7310 1,17 kg, maar biedt nog steeds een vervangbare 60-Wh batterij en eenvoudige toegang tot de PCIe-SSD en RAM. Wat de processor betreft, is er keuze uit diverse Core i3-, i5- en i7-modellen tot en met de Core i7-10610U met vier kernen en acht threads. De CPU’s zonder vPro zijn alleen beschikbaar voor het MKB, overheidsdiensten en de onderwijssector. Fujitsu gebruikt niet de nieuwe Hexacore U modellen. Het hoofdgeheugen heeft 8 GB gesoldeerd, een extra geheugenaansluiting biedt plaats aan een DDR4 SO-DIMM met maximaal 32 GB extra capaciteit. Voor de SSD is er keuze uit M.2 regels met capaciteiten van 256 GB tot een TB en een 512 GB module met 32 GB Optane cache aan boord. De fabrikant geeft een batterijlevensduur op van maximaal 13 uur en 20 minuten. Als het ePrivacy-filter is geactiveerd, daalt de gebruiksduur tot 10 uur vanwege de hogere helderheid van het scherm die hiervoor nodig is.

Lichtgewichten: Lifebook U9310 en U9310X

De 13,3-inch Lifebook U9310 premium notebook, die 15,5 mm dun is en met 916 gram erg licht, en de converteerbare variant, de U9310X, bieden een vergelijkbare uitrusting. De ePrivacy-optie voor het Full HD-scherm ontbreekt hier echter en de LPDDR3-chips van het 8 of 16 GB RAM-geheugen zijn volledig gesoldeerd. Ondanks de platte magnesium behuizing bevatten de interfaces een Gigabit LAN-poort. Fujitsu gebruikt hier een slim uittrek- en uitklapstopcontact. Bovendien beschikken de apparaten, in tegenstelling tot de U7310, niet over één, maar over twee Thunderbolt 3-poorten in USB-C-formaat. De 360 graden converteerbare Lifebook U9310X met antireflecterend touchscreen en penherkenning heeft ook een garage voor de Wacom AES pen in de behuizing, die de pen ook inductief oplaadt. Met 1.015 gram is de U9310X dus ook iets zwaarder dan de clamshell-variant. Het dunnere chassis, het apparaat wordt aangeboden in zwart en rood, laat slechts ruimte voor een 50-Wh batterij, dus de batterijduur is hier maximaal 11,5 uur.

Splash-proof: Stylistic Q7310

De Stylistic Q7310 2-in-1 tablet, eveneens uitgerust met een 13,3-inch touchscreen, Wacon AES penherkenning, heeft niet alleen de nieuwe Intel-processors gekregen, maar ook een nieuwe behuizing met spatwaterbescherming volgens IP42. Het heeft ook versterkte hoeken en wordt verondersteld te voldoen aan de relevante Mil-810G vereisten. De tablet van net geen 800 gram met optioneel dockingtoetsenbord mist echter Thunderbolt-ondersteuning voor de USB-C-poort. De ontwikkelaars van Fujitsu hebben echter een pennengarage met oplaadfunctie opgenomen. De 38 Wh batterij hier wordt verondersteld tot 10 uur runtime te leveren. Het toetsenborddock met verlichte toetsen en LAN-poort voor de in de tablet geïntegreerde Ethernet-controller weegt 570 gram.

De Lifebooks en de Stylistic moeten binnenkort verkrijgbaar zijn. De fabrikant geeft geen prijzen op voor de afzonderlijke modellen.