In 2006 werden bijna een miljard mobiele telefoons verkocht

Motorola kan dankzij het enorme succes van zijn Razr-mobiel misschien een paar procent goedmaken op Nokia, maar op de lange termijn hebben de Amerikanen meer trekpaarden nodig. Nokia, daarentegen, breidt zijn marktpositie ook zonder “slanke lijn” uit.

Met meer dan 990 miljoen verkochte eenheden vorig jaar, werden wereldwijd 21,3 procent meer telefoons verkocht dan in het jaar daarvoor. Vooral de zes grootste fabrikanten konden hiervan profiteren, terwijl de kleinere spelers op de markt voor mobiele telefoons terrein bleven verliezen.

Het meest prominente voorbeeld is BenQ. Het Taiwanese bedrijf zakte van de zesde naar de negende plaats. Nokia bewees eens te meer de juiste neus te hebben voor de wereldmarkten. De Finnen boden een breed gamma produkten aan in het hoge prijssegment, waarnaar steeds meer vraag was op de rijpe markten. Zij boden echter ook toestellen aan de onderkant van de prijsschaal aan in ontwikkelingslanden en konden met deze strategie hun marktaandeel wereldwijd opvoeren tot 34,8 procent. Dit komt overeen met een winst van 2,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De kritiek dat de Finnen niet genoeg geven om slanke modellen en het prijsmiddenveld, zwijgt echter niet.

Slank toestel, dunne marges

Als het om slanke modellen gaat, komt de naam Motorola momenteel als eerste naar boven. De Amerikanen deden het vorig jaar weer erg goed met de Razr na enkele zwakkere kwartalen. Toch is het ene succesvolle model op lange termijn nog steeds niet voldoende, vooral omdat de marges voor dit model ook steeds dunner worden. Met iets minder dan 210 miljoen verkochte telefoons bedroeg het marktaandeel van Motorola 21,1 procent.

Derde in de groep is Samsung. Met 11,8 procent zitten de Koreanen net in de dubbele cijfers. Vooral de Ultra-serie deed het goed in 2006, en met de presentatie van de Ultra II-editie op 3GSM dit jaar, zou het succes in 2007 kunnen worden voortgezet. De combinatie van de innovatieve geest van Samsung en de geplande uitbreiding van Wimax- en HSDPA-netwerken zou het bedrijf een verdere positieve impuls kunnen geven.

Dankzij de sterke Walkman en Cybershot merken in de muziek en foto segmenten, scoorde Sony Ericsson. Met bijna 74 miljoen verkochte toestellen heeft de joint venture een marktaandeel van 7,4 procent. Voor 2007 zou de slanke W880i wel eens een van de succesfactoren kunnen worden.

Voor LG was het succes van de mobiele telefoon Chocolate niet genoeg om dichter in de buurt van Sony Ericsson te komen. Het bedrijf is teruggevallen naar een marktaandeel van 6,3 procent in 2006, tegen 6,7 procent het jaar daarvoor.

“Opkomende markten” drijven EMEA

Voor de EMEA-regio noteerde het marktonderzoeksbureau de aankoop van 52,4 miljoen nieuwe handsets in het vierde kwartaal van 2006. Dit is een stijging van 13 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2005, maar ook een daling ten opzichte van eerdere kwartalen. Over het hele jaar bedroeg de groei in EMEA maar liefst 21 procent, evenveel als de wereldwijde trend. Ook dit is echter voornamelijk te danken aan de sterke groei in de “opkomende markten”, die hebben geprofiteerd van de betrokkenheid van Nokia, Motorola en, meer recentelijk, Samsung en LG.

Wereldwijde marktaandelen van fabrikanten van mobiele telefoons in 2006

  • Nokia 34,8 procent
  • Motorola 21,1 procent
  • Samsung 11,8 procent
  • Sony Ericsson 7,4 procent
  • LG 6,3 procent