ICT-bedrijven verwachten omzetstijging

Bitkom vroeg ICT-bedrijven wat ze dit jaar verwachten. Vier van de vijf bedrijven verwachten dat de vraag zal toenemen: zij hopen niet alleen op impulsen van buitenlandse bedrijven.

Er zijn positieve economische signalen voor 2010. Vier van de vijf hightechbedrijven verwachten een merkbare stijging van de vraag. Dit werd gemeld door de Federale Vereniging Bitkom op basis van een enquête die werd uitgevoerd door het marktonderzoeksinstituut Aris.

Volgens de enquête heeft slechts een op de drie ICT-bedrijven ook maar enigszins te lijden gehad van de economische crisis. “In vergelijking met andere sectoren van de economie heeft de ICT-industrie de crisis zeer goed doorstaan”, verklaart Bitkom-voorzitter August-Wilhelm Scheer. Volgens hem is dit te danken aan het feit dat efficiënte ICT-apparatuur de voorwaarde is voor nieuwe groei, helpt kosten te besparen en de prestaties te verhogen. Tijdens de crisis heeft de sector laten zien dat hij probleemoplossend vermogen heeft, aldus Scheer.

De respondenten verwachten vooral groei-impulsen uit Duitsland. 92 procent verwacht een sterkere binnenlandse vraag. 62 procent gelooft ook in een sterker buitenlands bedrijfsleven. Hier speelt West-Europa de hoofdrol, gevolgd door Azië en Oost-Europa.