De 4K HDR Bravia TV’s van Sony

Sony presenteert zijn 4K Bravia TV’s met High Dynamic Range-ondersteuning, Backlight Drive-technologie en Android-systeem. Hiermee anticipeert Sony op toekomstige formaten en de voortdurende verschuiving van de TV-ervaring naar het internet.

Sony introduceert 4K Bravia-modellen. De tv’s verbeteren naar verluidt de beeldervaring in 4K-resolutie met HDR-ondersteuning (High-Dynamic-Range), met een bijzondere impact op het licht-donkercontrast. De fabrikant ziet het HDR-formaat als toekomstbestendig voor high-definition televisie en streamingdiensten.

De XD93-serie

De premium XD93-serie is voorzien van Slim Backlight Drive-technologie. Sony zegt dat het een groter contrast en kleurengamma biedt, evenals drie keer de helderheid van de gemiddelde set.

Het Triluminos-display en de 4K-processor-X1 zorgen volgens Sony voor een optimale beeldkwaliteit en meer realisme. De beeldverwerkingsengine kan naar eigen zeggen elk binnenkomend beeldsignaal analyseren en dynamisch verbeteringen aanbrengen om films te optimaliseren op het gebied van detailscherpte, contrast en kleur. De XD93 heeft een LED TV met lokale dimmer. Hij kan op een afstand van 3,7 centimeter aan de muur worden bevestigd via een geïntegreerde muurbevestiging.

Android TV als entertainmentplatform

Android TV is ook bedoeld om het entertainmentaanbod meer op maat te maken en in te spelen op de groeiende vraag naar streamingdiensten. Netflix, Amazon Video, Maxdome en ook Watchever zijn beschikbaar. Een groot aantal andere apps kan worden geïnstalleerd via de Google Play Store. Het gaat onder meer om apps zoals ARD-Mediathek, 7-TV, Ampya, tape.tv, Zattoo en Magine-TV. Zij geven toegang tot spelletjes, TV-programma’s in mediatheken, bioscoopfilms of het huidige TV-programma. Op die manier is normale televisie via internet ook mogelijk voor gebruikers zonder kabel- of satellietaansluiting of zonder DVB-T-antenne. Met Google Cast kunnen smartphones en tablets rechtstreeks netwerken met Android TV en media en apps afspelen op de tv. Android TV’s spraakgestuurde zoekfunctie voor het vinden van films, programma’s en andere inhoud zou ook in de hoofdafstandsbediening worden geïntegreerd en zou kunnen worden geactiveerd met een tik op de “Voice”-knop. Bovendien zal ook intelligente spraakbesturing als functie in de afstandsbediening worden opgenomen. Dit moet het mogelijk maken om van kanaal of aangesloten apparaten te wisselen.

De eerste 4K HDR Bravia TV’s met schermformaten van 55 tot 75 inch worden vanaf het voorjaar van 2016 in Duitsland gelanceerd.