Home Office: Een eerstehulpkit van het KIT

Een compacte hand-out over gedistribueerd werken van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) is bedoeld als hulp voor die KMO’s die hun werknemers naar het thuiskantoor moeten sturen. Naast IT-kwesties komen ook psychologische aspecten aan bod.

Nieuw werk – bijna elke dag belanden er tien tot twintig persberichten over dit onderwerp in de mailbox van de schrijver van deze regels – en een groot deel daarvan posthaast in een Outlook-map met de veelzeggende naam “Verwijderde items”.

Niet allemaal, echter. Een daarvan is bijvoorbeeld dat van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT), dat met een “First Aid Kit for Successful Distributed Working”, dat in samenwerking met het Mittelstand 4.0 Competence Centre Usability (KU) tot stand is gekomen, het midden- en kleinbedrijf specifiek wil ondersteunen bij het omgaan met de door Corona veroorzaakte omschakeling naar radicaal gedecentraliseerd werken.

Corona-crisis: crashtest voor werkorganisatie

De compacte hand-out bevat tips en aanbevelingen voor een goed functionerende IT-infrastructuur, een oriënterende missieverklaring en succesvolle virtuele communicatie en werpt ook licht op de psychologische dimensie van thuiswerken.

Voor veel kleine en middelgrote ondernemingen is de epidemiologische noodzaak van sociale distantie een soort crashtest voor hun werkorganisatie: in korte tijd moeten zij de overgang van traditionele werkvormen naar een structuur van ruimtelijk gescheiden krachten onder de knie krijgen. De “First Aid Kit for Successful Distributed Working”, ontwikkeld door het KIT-Instituut voor Informatiesystemen en Marketing (IISM) en het Competence Centre Usability, is op deze uitdaging toegesneden.

Het behandelt de onderwerpen IT-infrastructuur, mission statement en regels, communicatie, mentaliteit en gedrag, werken in de tijd van de pandemie, het helpt als een compacte hand-out voor gedistribueerd werken bedrijven die hun werknemers naar het thuiskantoor moeten sturen. en bespreekt typische problemen en oplossingen. Tegelijkertijd biedt het vier pagina’s tellende document een goed onderbouwde inleiding tot gedistribueerd werken, waarvan het potentieel tegen de achtergrond van de digitalisering nog lang niet is uitgeput.

Een overzichtelijke verzameling van best practices

“Het bijzondere aan onze eerstehulpkit is de beknoptheid en begrijpelijkheid ervan,” legt Ivo Benke, onderzoeksmedewerker bij het IISM en coördinator van het Competence Centre Usability aan het KIT, uit. “In de huidige situatie,” zegt Benke, “gaat het er niet om een uitgebreide wetenschappelijke studie te publiceren. Met de First Aid Kit stellen we de bevindingen die we hebben verkregen uit literatuuronderzoek, empirische enquêtes en onze eigen ervaring ter beschikking van bedrijven als een verzameling best practices of beste adviezen in een gemakkelijk te begrijpen formaat voor snelle implementatie.”

De First Aid Kit die bij IISM is ontwikkeld door Ivo Benke, Nevena Nikolajevic en Alexander Mädche maakt deel uit van het project “Sociale distantie en sociaal bewustzijn” dat wordt uitgevoerd bij het Competence Centre Usability.

Deze bijdrage is afkomstig van ons partnerportaal Industry of Things.