Waarschijnlijk de kleinste pc ter wereld

De Zotac Zbox PI225 is kleiner dan een 2,5-inch SSD. Onze hands-on test onthult of je de 200-euro mini als volwaardige pc kunt gebruiken en waar er beperkingen zijn.

Met afmetingen van 95 x 63 x 8 mm is de Zbox PI225 van Zotac nog net iets compacter dan een SSD en ook kleiner dan de Zotac PC Stick met HDMI-poort, die echter wel een ethernetpoort heeft. Op de platte zwarte metalen behuizing van de Zbox PI225 zijn er daarentegen slechts twee USB-C poorten en een micro-USB aansluiting voor de stroomvoorziening. Grotere poorten zoals USB-A zouden met een totale hoogte van acht millimeter eenvoudigweg geen plaats vinden. De twee USB-C poorten ondersteunen USB 3.1 Gen1, d.w.z. een maximale datasnelheid van vijf GBit/s, net als USB 3.0. Bovendien voeren de twee USB-C-poorten een DisplayPort-signaal met 4K-resolutie uit. Helaas wordt stroomvoorziening via USB-C niet ondersteund door de kleine computer. Er wordt echter een USB-voeding met verschillende verwisselbare adapterstekkers meegeleverd, waarmee u de voeding bijvoorbeeld in de VS, China of het VK kunt gebruiken. Als alternatief kunt u ook een andere voeding met een USB-aansluiting gebruiken die 15 watt kan leveren. Er is ook een aan/uit-knop met status-LED en een kaartlezer voor micro SDHC- of SDXC-kaarten. Omdat randapparatuur met USB-C-interfaces nog zeldzaam is, wordt een USB-C-adapter met een HDMI-poort en twee USB 3.0-aansluitingen meegeleverd. De HDMI-uitgang ondersteunt 4K-resolutie bij 30 Hz.

Atom uitloper als processor

De processor op het piepkleine moederbord is een Intel Celeron N3350. Het behoort tot de Apollo Lake familie en is dus een uitloper van Atom. De SoC heeft twee kernen zonder hyperthreading en werkt met een maximale basisfrequentie van 1,1 GHz. Zotac heeft de turbomodus, die kortstondig tot 2,4 GHz mogelijk zou maken, standaard in het BIOS uitgeschakeld, zodat de passieve koeling via de behuizing in ieder geval voldoende is. In ruil daarvoor worden de C-States energiebesparende functies gedeactiveerd, die niet noodzakelijk zijn in een computer met een permanente stroomvoorziening. Dit levert in ieder geval iets meer prestaties op, aangezien de latentietijden voor het overschakelen van een energiebesparende modus naar de normale bedrijfsmodus worden geëlimineerd. Bovendien is het stroomverbruik zeer laag met waarden tussen vijf en negen watt.

Het opgesoldeerde werkgeheugen is met vier GB voldoende groot. LPDDR3-1866 wordt gebruikt. 32 GB eMMC flash van Samsung zijn op het bord geplaatst als massaopslag. Met een gemiddelde sequentiële leessnelheid van 258 MB/s is het eMMC-geheugen aanzienlijk trager dan een SATA SSD, maar snel genoeg voor gangbare toepassingen. Het is nogal problematisch dat het geheugen slechts een capaciteit heeft van 32 GB. Hij kan echter worden uitgebreid met een geheugenkaart of een extern apparaat voor massaopslag kan worden gebruikt voor grotere hoeveelheden gegevens. De externe SSD Sandisk Extreme 900 liep zonder problemen en met bijna 390 MB/s op de Zbox PI225 in de test. Draadloze interfaces aan boord zijn WLAN en Bluetooth. Beide transmissiepaden worden verzorgd door de M.2-kaart Intel Dual Band Wireless-AC 3165 die op het moederbord is gesoldeerd. Hij ondersteunt de WLAN-standaard 802.11ac met maximaal 433 MBit/s, evenals Bluetooth 4.2. Voor beide radiotypes is een antenne beschikbaar die in de behuizing is geïntegreerd onder een plastic afdekking.

Windows 10 N zonder Media Player

Windows 10 N is voorgeïnstalleerd als besturingssysteem. In deze versie ontbreken Windows Media Player en sommige codecs. De ontbrekende functies kunnen echter worden opgewaardeerd met het gratis Media Feature Pack voor Windows 10, dat Microsoft als download aanbiedt. De N-versies zijn sinds Windows XP beschikbaar om te voldoen aan een eis van de mededingingsautoriteiten van de EU.

De gedeactiveerde turbomodus is natuurlijk merkbaar in termen van rekenkracht. Met een multi-core score van 1557 punten in Geekbench 3 komt de kleine computer ongeveer overeen met een Intel Core 2 Duo E4300 uit 2006. Helaas werd onze gebruikelijke applicatie benchmark PCMark 8 Work niet op de computer uitgevoerd. Voor eenvoudigere kantoortaken, zoals het maken van Word-documenten of Excel-spreadsheets zonder ingewikkelde berekeningen, zijn de prestaties voldoende. De in de Celeron N3350 geïntegreerde HD-500 GPU is alleen voldoende voor zeer eenvoudige 3D spelletjes, zoals het resultaat van ongeveer vijf fps in 3DMark Cloud Gate bewijst. Anderzijds decodeert hij H.265/HEVC-video’s in hardware en kan hij films in 4K-resolutie probleemloos afspelen.

Ideale partner voor de Zbox

We hebben de Philips Brilliance 258B6QUEB USB-C-monitor gebruikt voor de test van de Zotac ZBox, die ook het onderwerp was van een hands-on test. Het 25-inch IPS-beeldscherm met WQHD-resolutie heeft een compleet USB-C-dockingstation met USB-hub en Ethernet-adapter ingebouwd. Dit betekent dat u niet alleen zonder de bij de Zbox geleverde adapter uw monitor, muis en toetsenbord kunt aansluiten, maar dat u de kleine computer ook op een LAN kunt aansluiten. Helaas ondersteunt de ZBox PI225 de stroomvoorziening van de monitor via USB-C niet, maar moet deze worden gevoed door een eigen voedingseenheid.

De Zotac machine (links) is kleiner dan de externe Sandisk SSD. Op een monitor met een geïntegreerd USB-C-dockingstation, zoals de Philips Brilliance 258B6QUEB die we hebben gebruikt, bespaart u ook op de adapter die bij de Zotac-computer wordt geleverd.

Samenvatting: Micro-PC met potentieel

Op het eerste gezicht lijkt de Zotac Zbox PI225 meer op een proof of concept voor hoe klein een Windows 10-pc kan zijn. Maar de kleine computer is een serieprodukt, en dit doet de vraag rijzen naar de mogelijke gebruiksscenario’s. De eerste is zeker kantoorgebruik. Voor eenvoudigere kantoortoepassingen is de PI225 snel genoeg. Het kan ook dienen als een kleine en voordelige thin client. Echter, alleen op locaties met een lokale beheerder of ondersteuning. De Zotac computer biedt geen onderscheidende mogelijkheden voor onderhoud op afstand. Dit beperkt ook enigszins het gebruik als digital signage mediaspeler. Voor de rest is de PI225 zeker geschikt voor deze taak dankzij de hardware video ondersteuning. De piepkleine, stille en naar verhouding goedkope mini-pc is ook geschikt voor thuisgebruikers als mediaspeler en streaming client.

De kleine computer heeft ook al een prijs gewonnen: Zotac ontving een iF Design Award voor 2018 voor de Zbox PI225.